نبود نظارت کافی در اجرای قوانین حمایت از معلولان سبب شده با وجود ده ها بخش نامه و آیین نامه در پشتیبانی و کمک به این قشر، میزان کاهش مشکلات جامعه کم توان و معلول روند مطلوبی نداشته باشد.

لنگ اجرای قوانین حمایتی از معلولان هستیم/ کم توانی برخی مدیران در حمایت از معلولان

به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از شبستان، بخشی از جمعیت حدود 2 میلیون نفری گلستان را افراد معلول و کم توان جسمی حرکتی تشکیل می دهند که بر اساس اخلاق، قانون و شرع باید مانند سایر اقشار جامعه از حقوق مساوی در دسترسی به خدمات و امکانات برخوردار باشند.

 

تلاش های متعددی در بخش های مختلف صورت گرفته تا حق این قشر به صورت مطلوب ادا شود اما برخی مشکلات زیرساختی و البته کم تفاوتی برخی مدیران سبب شد تا علی رغم چند دهه تلاش، معلولان نتوانند به حقوق اولیه خود دسترسی داشته باشند. بعنوان مثال گرچه مناسب‌سازی معابر عمومی برای رفت و آمد عادی «شهروندان معلول» امری بدیهی است اما همین حق غیرقابل بحث شهروندی هم‌اینک در بسیاری از شهرهای گلستان مبدل به دغدغه‌ای مهم برای این قشر از هم استانی ها، به ویژه در هنگام استفاده از خدمات عمومی شده است.

 

باید پذیرفت که مناسب سازی با توانمندسازی معلولان ارتباط مستقیم دارد. اگر مناسب سازی انجام شود امکان و شرایط برای خوداتکایی و استقلال نسبی مالی و شغلی و حرکتی معلولان فراهم می شود و افزایش اعتماد به نفس معلولان را در پی خواهد داشت.

 

البته در سایر بخش ها نظیر اشتغال، مسکن، خدمات حمایتی ویژه و غیره هم مشکلات متعددی فراروی معلولین قرار دارد که حل آن نیازمند تغییر نگرش جدی قانون گذاران و مدیران مجری و البته ناظران براجرای این مصوبات است که با شرایط فعلی، معلولان جامعه امید چندانی به این رخداد ندارند.

 

*هزینه بالای درمان مشکل اصلی معلولان

یک کارشناس علوم اجتماعی در خصوص مشکلات افراد کم توان جامعه به خبرنگار شبستان گفت: از مهمترین مشکلات معلولان، به مباحث درمان و مراقبت های پزشکی آنها بر می‌گردد که در این شرایط اقتصادی به یک چالش بزرگ تبدیل شده است.

 

«محبوبه کریم کشته» گفت: هزینه های بالای درمانی مشکلات زیادی برای افراد معلول و یا دارای ضایعه نخاعی و خانواده هایشان ایجاد کرده است و بیشتر قوانین که در ارتباط با معلولان و حمایت از آنان وضع شده ضمانت اجرایی ندارد و یا الزام اجرایی آنها ضعیف است و در بخشهای دولتی و خصوصی به آنها توجه کافی نمی شود.

 

وی اظهار داشت: علاوه بر درصد بسیار پایین مناسب سازی معابر عمومی و ادارات و معابر گلستان برای استفاده و تردد معلولان و نابینایان، ساز و کار ارتباطی ادارات برای ارتباط با این اقشار وجود ندارد و یا بسیار ضعیف است و این مسئله موجب شده که این قشر در استفاده از خدمات اداری با تنگناهای بسیاری دست به گریبان باشند.

 

*خطر معلولیت همه را تهدید می کند

«میثم مردانی» یکی از معلولان گرگانی در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت:‌ معلولان از وسایل عمومی و مناسب سازی شده در ناوگان حمل و نقل عمومی شهرهای استان محروم هستند و علاوه بر آن پارک مخصوص، اماکن عمومی و تفریحی و ورزشی ندارند و حتی خیلی از ادارات و بانک‌ها مناسب سازی نشده‌اند و اگر هم اقدامی صورت گرفته استاندارد نیست.

 

وی ادامه داد: امروز معلولان و خانواده های آنان به دلیل نامناسب بودن شرایط حضور در جامعه دچار پژمردگی و افسردگی شدید شدند، ما معلولان که مشکل داریم اما بدانید خطر معلولیت همه را تهدید می کند.

 

یک عضو شورای شهر گرگان هم گفت: قوانین و مقررات در حمایت از جامعه معلولان وجود دارد و ما به عنوان منتخبان مردم و ناظر بر اجرای طرح های شهرداری باید بر عملیاتی شدن این طرح ها پافشاری کنیم.

 

«مهران کاظم نژاد» با بیان اینکه اجرای طرح های مناسب سازی به تعامل فرابخشی بین همه مسئولان دستگاه های اجرایی دولتی و خصوصی نیاز دارد، ادامه داد: شهرداری ها نیز موظف هستند برای زندگی و فعالیت اجتماعی معلولان همه صدور و پایان کارطرح های عمرانی در شهرها را منوط به رعایت مناسب سازی کنند.

 

*۳.۴ درصد مردم استان معلول هستند

معاون توانبخشی بهزیستی گلستان در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: حدود ۵۴ هزار نفر از جمعیت حدود ۲ میلیون نفری استان گلستان به انواع معلولیت‌ها مبتلا هستند.

 

«محمود امانیان» ادامه داد: این رقم شامل  ۳.۴ درصد جمعیت گلستان می شود و با میانگین متوسط کشوری معلولیت در کشور برابری دارد.

 

وی افزود:‌ برای مساعدت و پشتیبانی از این جمعیت و خانواده های آنها، به یک برنامه ریزی و اعتبار مالی نسبتا زیادی نیاز داریم که تلاش همه مجموعه بهزیستی گلستان بر این است تا بهترین ها را برای این جامعه کم توان فراهم کنیم.

 

امانیان گفت: حوادث در محیط کار، سوانح رانندگی، بیماری های ژنتیکی و مادرزادی عمده دلایل بروز معلولیت در استان گلستان هستند.

 

وی ادامه داد: خوشبختانه معلولیت ناشی از دغدغه‌ها و مشکلات مادرزادی در سال های اخیر رو به کاهش است، شدت گرفتن عملیات غربالگری در حوزه بینایی و شنوایی، افزایش مشاوره های ژنتیکی حین قبل و بعد از ازدواج سبب شده تا معلولیت های این بخش کاهش چشمگیری داشته باشد.

 

*گلستان در شیب تند معلولیت قرار ندارد

معاون توانبخشی بهزیستی گلستان ادامه داد: گلستان در شیب تند معلولیت قرار ندارد و از نظر آماری و شدت معلولیت وضع آن نگران کننده نیست.

 

وی گفت: عدم اجرای صحیح قانون حمایت از معلولان که در سال ۱۳۹۶ به تصویب رسیده است یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های جامعه معلولان و مدیران بهزیستی استان گلستان است.

 

امانیان اظهار داشت: این قانون که با ۳۴ ماده و بیست تبصره همه کلیات و مباحث حوزه معلولین را در بر می گیرد به درستی اجرا نمی شود.

 

وی افزود: یکی از چالش‌های پیش‌روی جامعه معلولین در گلستان مناسب نبودن فضای عمومی شهرها ادارات پاساژها و مراکز خرید است که تردد و خدمت گیری جامعه معلولان را با مشکل روبرو کرده است.

 

امانیان ادامه داد: به عنوان نمونه پیاده راه های استان شرایط مناسبی ندارند، وجود چاله های متعدد، مسطح نبودن و وجود بساط دستفروشی، تردد معلولین با ویلچر را در پیاده غیرممکن کرده است و معلولان مجبورند برای تردد از داخل خیابان عبور کنند که خطرات این امر بر کسی پوشیده نیست.

 

*اشتغال یکی از دغدغه های معلولان

وی همچنین اشتغال معلولان را یکی دیگر از دغدغه های پیش روی جامعه معلولان گلستان برشمرد و گفت: بهزیستی تلاش دارد از کارفرمایانی که افراد کم توان و معلول را به خدمت می‌گیرند حمایت کند تا زمینه جذب معلولان در واحدهای تولیدی و صنعتی افزایش یابد.

 

به گفته وی، ارائه تسهیلات ۵۰۰ تا ۸۰۰ میلیون ریالی با بازپرداخت ۱۰ ساله و سود بانکی ۴ درصد یکی از یکی از برنامه‌های حمایتی بهزیستی برای افزایش جامعه معلولان شاغل در استان است.

 

امانیان اظهار داشت: در گلستان ۹۷ مرکز بهزیستی فعال هستند که ۵۶ فقره از این مراکز روزانه و مابقی به صورت شبانه روزی و خدمت در منزل آماده برطرف کردن نیاز معلولان استان هستند.

 

این مسئول، با اشاره به تورم موجود و بالا بودن نسبی خط فقر، ادامه داد: هم اکنون خانواده یک نفره، ۳۵۰ هزار تومان، خانواده ۲ نفره، ۵۰۰ هزار تومان، خانواده ۳ نفره، ۷۰۰ هزار تومان، خانواده ۴ نفره، ۹۰۰ هزار تومان و خانواده پنج نفره یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان دریافت می کنند که گامی مهم در راستای کاهش مشکلات ناشی از فقر مطلق است.

حمایت جدی تر از جامعه معلولان امری اخلاقی و یک وظیفه انسانی تلقی می شود و ضرورت دارد تا مدیرانی که به انحای مختلف در این بخش مسئول هستند، تلاشی بیشتری برای احقاق حقوق کم توانان گلستان داشته باشندد تا شاید بخشی از مشکلات فراروی این قشر برداشته شود.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار