اندیشکده آمریکایی: آمریکا قبلاً هم توافقات بین‌المللی را لغو کرده است

یک اندیشکده آمریکایی با برشمردن فهرستی از توافقات بین‌المللی که آمریکا آنها را لغو کرده نوشته که خروج واشنگتن از توافقنامه هسته‌ای ایران بی‌سابقه نخواهد بود.

خروج از برجام بی‌سابقه نخواهد بود

به گزارش گلستان24، یک اندیشکده آمریکایی روز سه‌شنبه در گزارشی درباره آینده توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 (برجام) در دولت آینده آمریکا به بررسی توافق‌هایی در گذشته پرداخته که واشنگتن آنها را لغو یا اصلاح کرده است. 

خروج از برجام

اندیشکده «هوور»، وابسته به دانشگاه «اسنتفورد» نوشته است: «برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تنها یک برنامه اقدام است. این توافق، معاهده نیست، زیرا در این صورت هرگز نمی‌توانست دوم سوم آرا موافق لازم در سنا را به دست بیاورد؛ برجام تنها یک 'توافق اجرایی' رئیس‌جمهوری است و بنابراین تنها با یک اشاره از طرف رئیس‌جمهور آینده، «ترامپ»، قابل لغو است.»

به نوشته این اندیشکده، لغو برجام در دولت ترامپ به ایجاد جنجال در میان سیاستمداران جناح چپ منجر خواهد شد و انها تلاش خواهند کرد که این اقدام را نوعی عقب‌نشینی دولت جدید از تعهدات دولت قبلی و اقدامی بی‌سابفه معرفی کنند. با وجود این، سوابق تاریخی نشان می‌دهند که لغو توافقات، قبلاً اتفاق افتاده است.

طبق این گزارش، در نمایشگاهی در «موزه ملی سرخ‌پوستان ایالات متحده آمریکا» معاهداتی به نمایش گذاشته شده‌اند که در قرن‌های هجدهم و نوزدهم به آمریکا برای گسترش قلمروش کمک کردند. تعداد زیادی از این معاهده‌ها بعداً اصلاح، لغو و یا نقض شدند. 

یکی از این معاهده‌ها معروف به «معاهده کونوندایگو» بین دولت فدرال آمریکا و بومیان آمریکا منعقد شده است. از میان بندهای زیاد این معاهده، تنها یکی از بندهای آن امروزه موثق است. 

اندیشکده «هوور» می‌نویسد: «در صورتی که تمامی بندها و عناوین صدها معاهده‌ منعقد شده بین آمریکا و بومیان اجرایی می‌شد، ایالات متحده آمریکا امروزه ابرقدرت امروزی نبود.»

موارد اخیرترِ انصرافِ یکجانبه‌ی آمریکا از توافقنامه‌های بین‌المللی، اقدام جورج دبلیو بوش در سال 2002 است. وی «اساسنامه رم دیوان بین‌المللی کیفری» که بیل کلینتون سال 2000 آن را امضا کرده بود را رد کرده و آن را برای تأیید به سنا نفرستاد.

دسامبر سال 2001 هم جورج دبلیو بوش به روسیه اخطار داد که «پیمان موشک‌های ضد بالستیک» که برای محدودسازی سیستم موشک‌های ضدبالیستیک بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی منعقد شده بود را لغو می‌کند. واشنگتن معتقد بود که بعد از فروپاشی شوروی، این توافق معنایی ندارد و مانعی در برابر آمریکا برای ساخت و آزمایش سامانه‌های موشکی است. 


منبع : فارس

ارسال نظر

آخرین اخبار