اصلی ترین مشکل مسلمانان در جوامع غیراسلامی

در آمریکا مسلمانان زیادی زندگی می­کنند اما آنچه که مهم است آن است که خانواده­های مسلمان در این کشور به سختی می­توانند تعالیم دینی خود را با جامعه غیردینی آمریکا تطبیق دهند

"تضاد عمیق فرهنگی"

تلاش مسلمانان برای ایجاد تعادل بین تعالیم دینی و فرهنگ آمریکایی است.

نکته ­ای که همواره مورد توجه کارشناسان فرهنگی و اجتماعی بوده است تضاد عمیق فرهنگی مسمانان با فرهنگ غالب در کشورهای غیراسلامی است. یکی از این جوامع که این تفاوت فرهنگی در آن نمود بیشتری دارد، جامعه­ی آمریکاست.

در آمریکا مسلمانان زیادی زندگی می­کنند اما آنچه که مهم است آن است که خانواده­های مسلمان در این کشور به سختی می­توانند تعالیم دینی خود را با جامعه غیردینی آمریکا تطبیق دهند و مشکلات اجتماعی زیادی از جمله تضعیف بنیاد نهاد خانواده را به بار می­آورد. شاید سخنان امام جماعت بزرگترین مسجد شهر واشنگتن گویای این مطلب باشد.

در فرهنگ اسلامی خانواده­ها نقش پررنگی در ازدواج فرزندان دارند. حال آن که در آمریکا بسیاری از جوانان به تنهایی تصمیم به ازدواج می­گیرند که این مسئله به ویژه پس از سال 2008 مشکلاتی را در ابتدای امر برای جوانان مسلمانی که در آنجا زندگی می­کنند را ایجاد می­کند.

محمد مجید، مشاور زوج­های مسلمان آمریکایی است که با یکدیگر مشکل خانوادگی دارند. چند سال قبل مجید امام جماعت منطقه­ی مسلمان­نشین آل دولس در استرلینگ، کار جدیدی را آغاز کرد. وی به کسانی که می­خواستند در مسجد ازدواج کنند مشاوره­ی قبل از ازدواج می­داد. همسر وی نیز اخیرا در راستای ارج نهادن به بنیان خانواده و پایبند بودن به اصول اسلامی اقداماتی انجام داده است که از این اقدامات می­توان به تشکیل جلسات گروهی برای خانم­ها و آقایان مجرد برای بحث و تبادل نظر در مورد مشکلات و سختی­های عمل به دستورات دینی، بیان تجارب خانواده­های موفق مسلمان و تهیه­ی لیستی از ویژگی­های مهم زوج­های مسلمان در ایالت آمریکا است.

از اهداف اصلی آنان این است که زوج­های مسلمان را یاری کنند تا بتوانند با حفط فرهنگ اسلامی خود، در جامعه آمریکا زندگی کنند. همگام شدن مسلمانان با فرهنگ آمریکا، یکی از اصلی­ترین تضادهایی است که منجر به جدایی زوج­های مسلمان شده است و آنان تن به ازدواج­های مجدد می­دهند و یکی از دلائل آن روابط جنسی آزاد در این کشور است که به ناچار دامنگیر خانواده­های اسلامی نیز می­شود. شاید تنها راه­حل برای جامعه منحط آمریکا همان چیزی باشد که اسلام بر آن تاکید دارد و نقش پررنگ پدر در ازدواج دختران و طریقه صحیح آشنایی زوج­های جوان پیش از ازدواج است.

مسئله مهم دیگر شکاف فرهنگی است. چون بسیاری از مسلمانانی که در آمریکا زندگی می­کنند اغلب از ملیت­های مختلف هستند که تفاوت­های آشکار فرهنگی زیادی با هم دارند و این خود یکی­دیگر از دغدغه­های زوج­های مسلمان در آمریکاست.

مسئله مهم دیگر ازدواج بین ادیانی است. در بسیاری از کشورهای اسلامی بانوان مسلمان زیادی وجود دارند که مجرد هستند و به ناچار مجبورند با همسرانی از ادیان دیگر ازدواج کنند که مشکلات اساسی را برای زنانی که می­خواهند بر اساس تعالیم دینی خود عمل کنند، به وجود می­آورد.

محمد مجید می­گوید: هرزمانی که برنامه­ای در این مورد در مسجد برگزار می­کنیم، کاملا مورد استقبال جوانان قرار می­گیرد چون معضل بسیاری از جوانان همین مسئله است.

دیزی خان، که یک فعال فرهنگی است و همراه با همسرش _ که او نیز امام جاعت است_  یک برنامه ای شبیه روز ولنتاین برای مجرد­ها ترتیب داده است که شامل 15 مرد و 63 زن هستند.

تضاد فرهنگی

اگرچه وی احساس بدی در مورد ازدواج بین دینی دارد اما از این موضوع نیز نگران است که بانوان مسلمان این کشور نتوانند ازدواج کنند یا اینکه ایمان­شان را از دست بدهند. او زنان و مردان مسلمان را با هم آشنا می­کند اما همچنین معتقد است که یک زن مسلمان پاک بتواند با یک مرد غیر مسلمان که شخصیت وارسته­ای دارد ازدواج کند. وی معتقد است که ما مجبوریم که تن به این نوع از ازدواج ها بدهیم، زیرا حفظ ایمان از اوجب واجبات است که با این امر این اقدام عملی می­شود و مطمئنا رضایت خدا را نیز به همراه دارد.

در یک پژوهش که در مورد آمریکایی­های مسلمان انجام شده نشان می­دهد که 70 درصد مردان و 54 درصد بانوان موافق ازدواج­های بین دو مذهبی هستند. برطبق نظر کارشناسان نگرانی برای ازدواج در این کشور رو به افزایش است زیرا هضم شدن مسلمانان در فرهنگ های غربی از اهداف آنان است و این یک واقعیت برای بسیاری از نسل­های اول و دوم مسلمانان آمریکایی است که باید در زندگی خود تغییراتی را ایجاد کنند. فرهنگ ازدواج در میان مسلمانان برای حفظ رابطه­ی جنسی سالم و پاک به خصوص در میان زنان از اهمیت ویژه­ای برخوردار بوده و هست، اما از سال 2008 به بعد به نظر می­رسد که این فرهنگ تغییر بسیاری در این کشور داشته است.

ارسال نظر

آخرین اخبار