آیه مفهوم گسترده اى دارد از جمله اينكه انسان حق ندارد از جاده هاى خطرناك بدون پيشبينيهاى لازم بگذرد، يا غذایى كه به احتمال قوى آلوده به سم است تناول كند و يا حتى در ميدان جهاد بدون نقشه و برنامه وارد عمل شود.

آيه اي به كام ثروتمندان!

خداوند متعال در آیه ۱۹۵ از سوره مبارکه بقره در كنار سفارش به انفاق، مسلمانان را از هرگونه افراط و تفريط باز ميدارد. از طرفی مطابق آیه ميفهميم كه اقتصاد، پشتوانه‏ هر حركتى است. لذا حتی جهاد هم بدون پشتوانه مالى و گذشت از برخى امكانات، امكان ندارد.
در آیه ۱۹۵ سوره بقره می خوانیم:

«وَأَنفِقُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَلاَ تُلْقُواْ بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ وَأَحْسِنُوَاْ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ.»
«در راه خدا انفاق کنيد و خويشتن را به دست خويش به هلاکت ميندازيد و نيکی کنيد که خدا نيکوکاران را دوست دارد.»

# سه نکته دیگر در خصوص آیه فوق:
1.یکی از پیام های مهم آیه این است که هر انفاقی چه برای جنگ باشد چه در صلح و برای رفع نیازهای غذایی و غیره باید یک شرط اساسی داشه باشد: «فى سبيل اللَّه» رنگ خدایی به آن بدهیم و برای رضای خدا باشد و بس. یعنی قرآن می گوید به کسی می خواهی کمک کنی یا برای جنگ سلاح و مهمات تهیه کنی بايد عملت رنگ الهى داشته و براى رضاى خداوند باشد.

2.نکته جالب دیگر اینکه جمله: "با دست خويش خود را به هلاكت نيفكنيد" هر چند در مورد ترك انفاق، براى جهاد اسلامى وارد شده، ولى مفهوم وسيع و گسترده اى دارد كه موارد زياد ديگرى را نيز شامل مى شود، از جمله اينكه انسان حق ندارد از جاده هاى خطرناك (چه از نظر نا امنى و چه عوامل جوى يا غير آن) بدون پيشبينيهاى لازم بگذرد، يا غذایى كه به احتمال قوى آلوده به سم است تناول كند، و يا حتى در ميدان جهاد بدون نقشه و برنامه وارد عمل شود، در تمام اين موارد، انسان بی جهت جان خود را به خطر انداخته و مسئول است.

3.آیه فوق بيانگر يك حقيقت كلى و اجتماعى است و آن اينكه انفاق به طور كلى سبب نجات جامعه ها از مفاسد كشنده است زيرا هنگامى كه مساله انفاق به فراموشى سپرده شود و ثروتها در دست گروهى معدود جمع گردد و در برابر آنان اكثريتى محروم و بينوا وجود داشته باشد ديرى نخواهد گذشت كه انفجار عظيمى در جامعه به وجود مى آيد، كه نفوس و اموال ثروتمندان هم در آتش آن خواهد سوخت و از اينجا رابطه مساله انفاق و پيشگيرى از هلاكت روشن مى شود. بنابراين انفاق، قبل از آنكه به حال محرومان مفيد باشد به نفع ثروتمندان است زيرا تعديل ثروت حافظ ثروت است!

اميرمؤمنان على عليه السلام در يكى از كلمات قصار نهج البلاغه به اين حقيقت اشاره می فرمایند: "حصنوا اموالكم بالزكاة" اموال خويش را با دادن زكات حفظ كنيد.

ارسال نظر

آخرین اخبار