رد پای دلالان در بازار فروش گوجه که امروز به قصه پُرغصه کشاورزان گلستانی تبدیل شده دیده می‌شود و ورود مسئولان برای خرید گوجه از کشاورزان به قیمت هزار و ۲۰۰ تومان بی‌فایده بوده است.

ردپای دلالان در بازار گوجه فرنگی گلستان

به گزارش گلستان ۲۴؛ کشاورزان معتقدند قیمت هر کیلوگرم گوجه فرنگی برای کشاورز گلستانی بیش از هزار تومان تمام می‌شود و فروش آن زیر قیمت هزار و ۲۰۰ تومان مقرون به‌صرفه نیست اما هم‌اکنون با وجود دلالان گوجه بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومان خریداری می‌شود.

در سال زراعی جاری ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی گلستان زیرکشت گوجه فرنگی رفته است و پیش‌بینی می‌شود بین ۲۵۰ تا ۲۶۰ هزار تن از محصول در استان کشت شود.

هرچند قیمت هر کیلوگرم گوجه فرنگی در بازار بین هزار و ۶۰۰ تا ۷۰۰ تومان است اما محصول کشاورزان در اراضی کشاورزی بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومان خریداری می‌شود.

کشاورزان وجود دلالان و واسطه‌ها را دلیل قیمت پایین خرید گوجه فرنگی می‌دانند و معتقدند دلال بازی‌ها باعث ضربه سنگین به کشاورزان شده است.

یکی از گوجه‌کاران گلستانی در خصوص مشکلات موجود به خبرنگار مهر اظهار کرد: هم‌اکنون هر کیلوگرم گوجه بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومان خریداری می‌شود و بازار در قبضه دلالان و واسطه‌هاست.

 

علی کتولی افزود: تعداد کارخانه‌های فعال در این حوزه کمتر از انگشتان دو دست است و همین موضوع باعث شده ماشین‌های حمل گوجه فرنگی ساعت‌ها در صف تحویل به کارخانه معطل بمانند و فسادپذیری این محصول پای دلالان را بیشتر به خرید گوجه باز کرده است.

وی ادامه داد: کشاورز در این شرایط حاضر می‌شود محصول تولیدی خود را زیر قیمت تمام شده به فروش برساند چراکه امکان ذخیره‌سازی آن به دلیل فسادپذیری وجود ندارد.

این کشاورز گلستانی با اشاره به اینکه این مشکلات هرساله وجود دارد، اضافه کرد: هفته گذشته مسئولان جهادکشاورزی، استانداری و.... تشکیل جلسه دادند تا مشکلات حل شود و گوجه کیلویی هزار و ۲۰۰ تومان از کشاورز خریداری شود اما این موضوع فقط روی کاغذ ماند و عملاً گوجه از کشاورز با این قیمت خریداری نمی‌شود.

صاحبان صنایع همراهی نمی‌کنند

در حالی که کشاورزان معتقدند بازار عرضه و تقاضای گوجه فرنگی در گلستان در قبضه دلالان است، مدیر تنظیم بازار محصولات کشاورزی جهادکشاورزی گلستان اعتقاد دارد علاوه بر ورود واسطه‌ها همراهی نکردن مدیران صنایع برای خرید محصول به قیمت معقول به آشفتگی بازار گوجه در گلستان دامن زده است.

۲۰ آیتم در افزایش قیمت تمام شده گوجه فرنگی موثر است و دور از انصاف است محصول کشاورز کمتر از قیمت کارشناسی شده (۱۰۷۰ تا ۱۱۰۰) به علاوه سود از کشاورز خریداری شودسعید حسن پور فوجردی به خبرنگار مهر گفت: یکی از مشکلاتی که هم‌اکنون درگیر آن هستیم این است که مطابق برآوردهای انجام شده قیمت تمام شده گوجه فرنگی برای کشاورز بین هزار و ۷۰ تا هزار و ۱۰۰ تومان است اما عملاً شاهد هستیم برخی صنایع و دلالان و واسطه‌ها گوجه را به قیمت پایین‌تر از هزار تومان از کشاورز خریداری می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه هم‌اکنون در دوره پیک تولید گوجه فرنگی کشور قرار داریم و بخشی از دلایل پایین بودن قیمت این محصول به دلیل عرضه زیاد است، افزود: علیرغم توافقی که در جلسه فرمانداری رامیان و استانداری که با حضور مسئولان و صاحبان صنایع برگزار شده بود، انجام شد متاسفانه صاحبان صنایع همراهی نکردند و گوجه را از کشاورز به قیمت هزار و ۲۰۰ تومان خریداری نمی‌کنند.

مدیر تنظیم بازار محصولات کشاورزی جهادکشاورزی گلستان ادامه داد: پیگیر هستیم با تامین اعتبار تعاون روستایی خرید محصول از کشاورزان را انجام دهد و تلاش داریم بتوانیم در جلسه تنظیم بازار استان راهکار مناسبی برای حل مشکل پیدا کنیم چراکه جمع‌آوری محصول گوجه فرنگی در استان تا یکی دو ماه آینده همچنان ادامه دارد.

قائم مقام جهادکشاورزی گلستان با بیان اینکه تاکنون حدود ۳۰ درصد از محصول کشت شده جمع‌آوری شده است، تصریح کرد: در سال زراعی جاری حدود ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار گوجه در استان کشت شده و برآورد تولید استان بین ۲۵۰ تا ۲۶۰ تن است.

حسن پور فوجردی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۱۵ کارخانه صنایع تبدیلی گوجه فرنگی در استان فعال است که ظرفیت آن‌ها بیش از میزان تولید گوجه فرنگی در استان است.

وی تأکید کرد: ۲۰ آیتم در افزایش قیمت تمام شده گوجه فرنگی موثر است و دور از انصاف است محصول کشاورز کمتر از قیمت کارشناسی شده (۱۰۷۰ تا ۱۱۰۰) به علاوه سود از کشاورز خریداری شود.

 

مصوبات ضمانت اجرایی ندارد؛ دستگاه‌های نظارتی ورود کنند

دبیرخانه کشاورز گلستان برخلاف قائم مقام جهادکشاورزی گلستان وجود دلالان و واسطه‌ها را دلیل اصلی مشکلات موجود می‌داند. علی قلی ایمانی به خبرنگار مهر اظهار کرد: هم‌اکنون عده‌ای دلال و واسطه بین تولیدکننده و کارخانه‌دار قرار گرفته‌اند از یک سو بر سر تولید می‌زنند و محصول تولیدی را به قیمت ارزان از تولیدکننده خریداری می‌کند و از سوی دیگر بر سر مصرف کننده می‌زنند و محصول نهایی را گران به مصرف کننده می‌فروشند.

هرچند در سال رونق تولید قرار داریم و مقام معظم رهبری بر حمایت از تولید تأکید دارند اما صنایع گلستان در خدمت تولید نیستند تا ارزش افزوده عاید تولیدکننده گلستانی شودوی با اشاره به اینکه دلالان و واسطه‌ها به لابی‌های قدرت اقتصادی و پول دسترسی دارند و متاسفانه برخی از مسئولان هم با آن‌ها همراهی می‌کنند، گفت: هرچند در سال رونق تولید قرار داریم و مقام معظم رهبری بر حمایت از تولید تأکید دارند اما صنایع گلستان در خدمت تولید نیستند تا ارزش افزوده عاید تولیدکننده گلستانی شود.

وی افزود: هم‌اکنون رب گوجه فرنگی ۸۰۰ گرمی صنایع گلستان بین ۱۳ هزار و ۸۰۰ تا ۲۲ هزار و ۹۰۰ در بازار به فروش می‌رسد و صاحبان صنایع حاضر نیستند گوجه گلستان را که از نظر غلظت بهتر از محصول سایر استان‌هاست از کشاورزان به قیمت معقول خریداری کنند.

وی توضیح داد: از چهار تا ۴.۵ کیلوگرم گوجه فرنگی گلستان یک کیلو رب تهیه می‌شود در شرایطی که برای تولید همین میزان رب، باید بیش از ۶ کیلوگرم گوجه فرنگی سایر استان‌ها مصرف شود.

ایمانی تأکید کرد: کشاورزان گلستانی خواسته نامعقول ندارند و نظر آن‌ها بر این است جهادکشاورزی به عنوان متولی تولید از صفر تا ۱۰۰ هزینه‌های تولید (شخم، دیسک، آماده‌سازی بستر، تهیه بذر، جمع‌آوری و حمل و …) را محاسبه کند و برابر عرف اقتصادی سودی را درنظر بگیرد که نه بازرگانان و کارخانه‌داران ضرر کنند و نه کشاورزان.

 

وی با بیان اینکه خرید گوجه به قیمت ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومان برای کشاورز توجیه اقتصادی ندارد، اضافه کرد: در شرایطی که گوجه از کشاورز گلستانی ۷۰۰ تومان خریداری می‌شود باید رب آن در بازار حداکثر به قیمت ۶ هزار و ۸۰۰ تومان فروخته شود اما هم‌اکنون به دو برابر این قیمت فروخته می‌شود.

دبیرخانه کشاورز گلستان تصریح کرد: در جلسه‌ای که با حضور مسئولان استان در حوزه کشاورزی، صنعت، تنظیم بازار و تعزیرات و کارخانه داران برگزار شد قرار بود گوجه کیلویی هزار و ۲۰۰ تومان خریداری شود اما این مصوبه اجرایی نشده و انتظار داریم دستگاه‌های نظارتی و تعزیرات در این حوزه ورود کنند.

صنایع گلستان به میزان توان مالی خرید می‌کنند

هرچند ایمانی هم مانند مدیر تنظیم بازار محصولات کشاورزی جهادکشاورزی گلستان به همراهی نکردن صاحبان صنایع برای خرید گوجه به قیمت هزار و ۲۰۰ تومان انتقاد دارد اما رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان معتقد است اشکال کار را باید در عرضه و تقاضا جستجو کرد.

حسینقلی قوانلو به خبرنگار مهر گفت: قیمت محصول را میزان عرضه و تقاضا مشخص می‌کند؛ هم‌اکنون کارخانه‌داران گلستانی به اندازه توان مالی خود خرید می‌کنند نه ظرفیت کارخانه.

 

وی با یادآوری اینکه سال گذشته قیمت هر کیلوگرم گوجه در گلستان در این فصل هزارو ۷۰۰ تومان بوده و کشاورزان امسال بیشتر تولید کرده‌اند و قیمت خرید پایین آمده، افزود: تعداد صنایع تبدیلی این حوزه در گلستان زیاد نیست و برخی از این صنایع دچار مشکلات مالی هستند و بانک‌های استان حاضر به پرداخت وام و تسهیلات به آن‌ها نیستند.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان ادامه داد: هم‌اکنون خرید در کارخانه‌های فعال استان در حال انجام است و گوجه‌ای مرغوب که به درد رب بخورد به همان قیمت هزار و ۲۰۰ تومان خریداری می‌شود و قیمت محصول بی‌کیفیت و سبز کمتر از این مبلغ است.

هرچند نمی‌توان از ورود دلالان و واسطه‌ها به خرید و فروش گوجه فرنگی استان و کمبود صنایع تبدیلی در گلستان چشم پوشید اما به‌طور قطع و یقین نبود الگوی کشت مناسب و ضمانت اجرایی آن در برهم خوردن میزان عرضه و تقاضا و نوسانات قیمت محصول در بازار تأثیرگذار است که باید برای آن برنامه‌ریزی شود.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار