پرواز قیمت مرغ تا 40 هزار تومان انتقادات و نگرانی های فراوانی را ایجاد کرده است. عرضه مرغ دولتی در تهران و دیگر شهرها آغار شده است این میزان عرضه جوابگو نیست و نتوانسته است قیمت مرغ را کنترل کند. در همین حال تلاش های دولت برای کنترل قیمت مرغ باعث هرج و مرج قیمتی در بازار شده است به نحوی که حالا پنج نرخ برای مرغ وجود دارد.

قیمت روز مرغ در بازار؛ مرغ ۵ نرخی شد!

به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از فرارو، پرواز قیمت مرغ تا 40 هزار تومان انتقادات و نگرانی های فراوانی را ایجاد کرده است. عرضه مرغ دولتی در تهران و دیگر شهرها آغار شده است این میزان عرضه جوابگو نیست و نتوانسته است قیمت مرغ را کنترل کند. در همین حال تلاش های دولت برای کنترل مرغ باعث هرج و مرج قیمتی در بازار شده است به نحوی که حالا پنج نرخ برای مرغ وجود دارد. 

مرغ 15 هزار تومانی همان مرغ منجمد تنظیم بازاری است؛ این مرغ در برخی از فروشگاه های منتخب شرکت پشتیبانی امور دام، توزیع می شود.

در همین حال شرکت پشتیبانی امور دام اقدام به فروش مرغ گرم با قیمت 18500 تومان در میادین میوه و تره بار می کند که حتی پایین تر از نرخ مصوب کارگروه تنظیم بازار است.

این مرغ فعلا فقط در میادین میوه و تره بار توزیع می شود؛ مردم برای خرید آن صف هایی طولانی تشکیل می‌دهند و در نهایت به هر فردی بیشتر از سه عدد مرغ به این قیمت فروخته نمی‌شود. حالا دولت می خواهد عرضه این نوع مرغ را افزایش دهد. البته فعلا در حد وعده است. 

مرغ 20400 تومانی همان قیمت مصوب مرغ است که کارگره تنظیم بازار برای فروش مرغ در بازار توسط مرغ فروشی ها تعیین کرده است اما در حال حاضر این نرخ رعایت نمی شود.

قیمت 23 هزار و 500 تا 24 هزار تومانی قیمتی است که فراهانی رئیس اتاق اصناف تهران برای مرغ گرم اعلام کرده و فروش بالاتر از این نرخ را تخلف دانسته است. این قیمت مرغ هم اینک در هیچ فروشگاهی برای عرضه وجود ندارد!

اما در کنار همه این نرخ‌ها در بازار آزاد نرخ دیگری برای مرغ وجود دارد که مردم با این نرخ آشنایی بیشتری دارند. قیمت مرغ در بازار  بین 30 تا 40 هزار تومان در ورزهای اخیر نوسان داشته است. نرخی که داد بسیاری را در آورده است.

وعده تازه برای عرضه مرغ ارزان 

با این حال امروز مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام استان تهران وعده داد "توزیع گسترده مرغ گرم در میادین میوه استان تهران به قیمت 18 هزار و 500 تومان آغاز شده و در روزهای آتی قیمت سطح شهر هم کاهش خواهد یافت." او از مردم خواست "به اندازه خرید کنند و به فکر ذخیره‌سازی نباشند؛ مرغ به میزان کافی وجود دارد."

 سالمی افزود: « شیب صعودی افزایش قیمت مرغ در بازار هم متوقف شده و امروز در سطح شهر هر کیلوگرم مرغ به 32 هزار تومان رسیده و انتظار می‌رود، در روزهای آتی نیز با اقداماتی که انجام می‌شود، شدیدا کاهش یابد.»

به گفته سالمی این مرغ‌ها از استان‌های شمالی به تهران منتقل شده و در سطح استان تهران توزیع می‌شود.

مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام استان تهران اقدام دوم را عرضه گسترده مرغ منجمد عنوان کرد و گفت: "توزیع مرغ منجمد 3 تا 5 برابر افزایش داده‌ایم و در حال حاضر 300 تن و در روزهای آینده 500 تن در تهران به قیمت عمده‌فروشی 14 هزار یا خرده‌فروشی 15 هزار تومان توزیع می‌‌کنیم."

سالمی در عین حال تأکید کرد که قیمت مرغ در میدان بهمن تهران به صورت عمده‌فروشی به 25 هزار تومان کاهش یافته است.

این مسئول به مردم توصیه کرد که هیچ نگرانی از تأمین مرغ وجود ندارد و عرضه مرغ کیلویی 18 هزار و 500 تومان در میادین میوه و تره‌بار ادامه‌دار خواهد بود و به خاطر مسائل کرونا نیاز به ازدحام و شلوغی نیست و همچنین نیازی به ذخیره‌سازی بیش از اندازه هم وجود ندارد. مردم به اندازه نیاز بخرند و نگران کمبود بازار نباشند.

سالمی در پاسخ به این سؤال که اگر قیمت مرغ در میادین میوه کیلویی 18 هزار و 500 تومان است، چرا در سطح شهر به دو برابر قیمت به فروش می‌رود، گفت: «در روزهای آتی این قیمت متعادل خواهد شد.»

وی در عین حال افزایش اخیر قیمت مرغ را کاهش جوجه‌ریزی در مهرماه عنوان کرد که اثرات آن اکنون ظاهر شده است.

اعتراض قالیباف به قیمت مرغ

بحث قیمت مرغ مورد اعتراض مقامات ارشد کشور نیز قرار گرفته است. امروز محمد باقر قالیباف رییس مجلس در نطق پیش از دستور خود در این باره گفت: "این روزها گرانی‌های افسارگسیخته دغدغه اصلی مردم شده است و زندگی را بر مردم سخت کرده و پدران را شرمنده و شرمسار خانواده‌ها کرده است. گرانی‌های کمرشکنی که یک روز با تخم مرغ آغاز شد و حال به مرغ رسیده است. امروز قیمت مرغ تبدیل به نمادی از ناکارآمدی و ناهماهنگی در اجرا و سیاست‌گذاری شده است.»

او افزود"ضروری است بخش‌های مختلف دولت با هماهنگی کامل سریعا نسبت به ساماندهی مجدد بازار کالاهای اساسی به خصوص مرغ اقدام کند و در همین زمینه لازم است کمیسیون کشاورزی مجلس با سرعت و دقت وظیفه نظارتی خود را در این باره انجام و گزارش آن را به مجلس و مردم ارائه کند."

 

روایت مرغدان از دلیل افزایش قیمت مرغ 

در حالیکه مقامات کشور ناهماهنگی و عدم مدیریت درست را عامل اصلی افزایش قیمت مرغ می دانند اما مرغداران دلایل اقتصادی و مدیریتی را موثر می شمارند. حبیب اسدالله‌نژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران کشور در خصوص کمبود و گرانی مرغ در بازار گفت: از ماه‌های گذشته توسط کانون انجمن صنفی مرغداران کشور و سایر تشکل‌ها، برای تامین کامل نهاده‌های مورد نیاز مرغداران تاکید کردیم که وضعیت نهاده‌های مورد نیاز مرغداران خوب نیست و باید تامین نهاده ها به میزان کافی صورت گیرد.

وی افزود: اما در نهایت تامین نهاده‌ها به اندازه کافی صورت نگرفت و شاهد افزایش قیمت مرغ در کشور شدیم.

اسدالله‌نژاد ادامه داد: طبق آخرین مصوبه دولت قیمت سویا ۳۲۰۰ تعیین شد، این درحالیست که سویا در بازار ۱۶ هزار تومان شده است و قیمت مصوب ذرت ۱۸۵۰ توان بوده که در بازار به قیمت ۳۸۰۰ تومان به فروش می‌رسد و چون نهاده‌ها با قیمت مصوب در بازار نبود مرغدران ناچار به خرید نهاده از بازار شدند و این امر هزینه تولید مرغ را افزایش داد.

وی تصریح کرد: دولت در انجام تکلیف خود برای تامین نهاده‌های مرغداران به قیمت مصوب فقط ۵۰ درصد از نهاده مورد نیاز مرغداران را تامین کرد.

اسدالله نژاد اظهار کرد: در تعریف سامانه بازاریاب برای نهاده‌های مرغداری میزان مورد نیاز را ۴ کیلوگرم تعیین کردند این در حالیست که ۴ و نیم کیلوگرم نهاده نیاز مرغداران بود.

وی تصریح کرد: عملا سهیمه مرغداران به میزان ۵۵ درصد تامین شد و با تاخیر زیاد به دست مرغدارن رسید و زمانی که به دست مرغداران رسید، دوره پرورش مرغ تمام شده بود و این امر انگیزه مرغداران را برای تولید از بین برد.

نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران کشور خاطرنشان کرد: این کاهش انگیزه موجب شد که جوجه‌ریزی کاهش یابد و همچنین سن کشتار مرغ ‌از ۴۸ روز به ۴۳ روز برسد و این امر منجر به کاهش وزن هر مرغ به میزان ۳۵۰ گرم شد.

وی گفت: همچنین کاهش سن کشتار مرغ منجر شد که خروجی کشتار مرغ از متوسط۲۸۰۰ کیلوگرم به ۲۴۰۰ کیلوگرم برسد.

اسدالله نژاد ادامه داد: افزایش قیمت مرغ دو بخش دارد که یک بخش به دلیل افزایش قیمت تمام شده تولید مرغ است و بخش دیگر حباب است.

وی اضافه کرد: اگر سیاست دستوری این باشد که مرغداران مرغ را به قیمت مصوب بفروشند در غیر اینصورت از تامین نهاده خودداری خواهد شد، منجر به بستن درب واحدهای مرغداری و تعطیلی تولید می شود.

نایب کانون انجمن صنفی مرغداران کشور گفت: در حال حاضر با کمبود نسبی مرغ در بازار مواجه هستیم و این کمبود زمانی رفع خواهد شد، که نهاده‌ها با قیمت مصوب و میزان کافی در اختیار مرغداران قرار بگیرد.

پشت پرده گرانی مرغ

قیمت مرغ در روز‌های گذشته دوباره مورد توجه قرار گرفته، چون برخی منابع گفته‌اند این محصول این محصول به ۳۵هزار تومان در هر کیلو رسیده است. اواخر هفته گذشته مرغ گرم برای مصرف‌کننده با قیمتی بین ۲۵ تا ۲۷ هزارتومان عرضه می‌شد، ولی به یکباره رشد کرد و به ۳۰هزار تومان و حتی بیشتر از آن رسید، اما حقیقت این است که بازار مرغ و قیمت آن از مدت‌ها پیش دچار نوسان شده است.
 
به گزارش فرارو، اواخر مهرماه مرغ با قیمت حدود ۱۷هزار تومان به فروش می‌رسید، اما در ششم آبان آن به‌بیش از ۲۰ هزار تومان رسید. باوجود تمام وعده‌ها درباره کاهش قیمت مرغ، شاهد بودیم نرخ مصوب به‌طور مدام افزایش پیدا می‌کند. در آخرین به‌روزرسانی ستاد تنظیم بازار قیمت مصوب مرغ ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومانی ذکر شده، اما فعالان بازار می‌گویند مصرف‌کنندگان مجبور هستند برای خرید مرغ حدود ۳۰هزار تومان پول بدهند. در بعضی منابع هم از عدد‌های ۳۳ هزار تومان و حتی ۳۶ هزار تومان برای فروش مرغ گرم پاک شده سخن به‌میان آورده‌اند. کار به‌جایی رسیده که دوباره موضوعی با عنوان کمپین نخریدن مرغ در فضای مجازی شکل گرفته و در هفت روز گذشته همزمان با موج گرانی مرغ، تعداد جستجو برای این عبارت به شدت افزایش پیدا کرده است.

گرانی مرغ از کی شروع شد؟

به گزارش فرارو، اواخر مهرماه امسال یک مقام صنفی گفته بود در صورتی تداوم مشکلات پیش‌روی مرغ‌داران که منجر به نرسیدن نهاده‌های دامی و خوراک به دست آن‌ها می‌شود، باید منتظر رسیدن قیمت مرغ به کیلویی ۴۰هزار تومان باشیم. در روز‌های اخیر به‌نظر می‌رسد قیمت مرغ به‌سرعت در حال نزدیک شدن به این هشدار قرمز است. فعالان بازار می‌گویند قیمت مرغ در بازار به نرخ آزاد، کیلویی ۳۲ هزار تومان است، اما در آخرین جلسه تنظیم بازار مصوب شده حداکثر قیمت در کشتارگاه ۲۸هزارتومان و قیمت آن برای مصرف‌کننده ۲۸ هزار و ۸۰۰تومان باشد. در مصوبه ستاد تنظیم بازار آمده فعالان بازار موظف به رعایت قیمت‌های ابلاغ شده هستند و در صورت پایبند نبودن به این دستور، مجوز جوجه‌ریزی متخلفات باطل شده و سهیمه نهاده دولتی این واحد‌ها حذف خواهد شد.

علت افزایش قیمت مرغ

علت گرانی مرغ در بازار از سوی فعالان صنفی به کاهش جوجه‌ریزی در یک ماه و نیم گذشته و رشد قیمت خوراک مرغ برای تولیدکننده‌ها ربط دارد. به‌گفته آن‌ها در مهرماه سال جاری با توجه به‌کاهش قیمت جوجه یکروزه، در سطح کشور از نهم تا ۱۹ مهرماه جوجه‌ای تولید نشد و مرغداری‌ها جوجه‌ریزی نداشتند و همین کمبود جوجه، سبب افزایش قیمت مرغ در بازار شده است. چند مقام صنفی در استان‌های مختلف کشور در گفتگو با رسانه‌ها تایید کرده‌اند که در ابتدای مهرماه تمامی مرغداران مادر، به سبب پایین بودن قیمت جوجه، به‌صورت هماهنگ از تولید جوجه خودداری کرده بودند.

از طرف دیگر گفته شده ۵۰ درصد نهاده توسط مرغدار و از بازار آزاد و ۵۰درصد با نرخ دولتی تهیه می‌شود که این عامل نیز در افزایش قیمت مرغ موثر بوده؛ این مشکل توسط مرغداران در سراسر کشور گزارش شده است. دبیر کانون مرغداران گوشتی کشور در گفتگو با یک خبرگزاری رسمی اعلام کرده نهاده در بازار نیست و با وجود اینکه گفته می‌شود نهاده‌ها از گمرک ترخیص و به مرغداران اختصاص داد شده، اما در مقام عمل مرغداران نمی‌توانند بخش عمده نیاز خود را به‌قیمت مصوب تهیه کنند. مرغداران نیمی از نیاز خود را از بازار آزاد و با قیمت‌های بالایی خریداری می‌کنند. به‌عنوان مثال درحالی که قیمت مصوب کنجاله سویا سه‌هزار و ۲۰۰ تومان است، در بازار آزاد آن را به قیمت‌های مختلف نظیر ۱۶ تا ۱۸ هزار تومان و در برخی از موارد حتی ۲۰ تا ۲۱ هزار تومان خریداری می‌کنیم. در نتیجه این اتفاق برخی مرغداری‌ها فعالیت خود را تعطیل کرده‌اند و برخی نیز میزان جوجه‌ریزی را کاهش داده‌اند. به‌گفته پرویز فروغی در حال قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده به ۲۳ تا ۲۴ هزار تومان رسیده است.

مسئولان دولتی وعده داده‌اند پس از پشت سر گذاشتن بحران به‌وجود آمده که از توقف جوجه‌ریزی سرچشمه می‌گیرد، قیمت مرغ کاهش پیدا خواهد کرد و مرغدارانی که مجوز تخلیه می‌گیرند باید مرغ را به سازمان صنعت، معدن و تجارت با قیمت مصوب تحویل دهند. در جدیدترین وعده برای کاهش قیمت مرغ آمده با بهبود شرایط و انجام جوجه‌ریزی، حداکثر تا ۲۰روز آینده قیمت مرغ کاهش پیدا کند.

قیمت مرغ در تهران، مشهد و سایر شهر‌های ایران

قیمت مرغ تازه امروز در بازار تهران حدود ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان است. ران با کمر کیلویی ۲۹ هزار تومان و ران بی‌کمر ۳۲ هزار تومان اعلام شده. در بازار تهران که قیمت‌ها معمولا کمتر است، سینه با کتف را کیلویی ۵۲ هزار تومان می‌فروشند و نرخ سینه بدون کتف ۶۲ هزار تومان اعلام می‌شود. جگر مرغ کیلویی ۱۰ هزار تومان، دل مرغ کیلویی ۲۰ هزار تومان، سنگدان مرغ ۱۵ هزار تومان، کتف حدود ۳۵ هزار تومان و بال حدودا کیلویی ۴۰ هزار تومان است. پای مرغ هم کیلویی ۱۰ هزار تومان فروخته می‌شود. وقتی از بازار بزرگ فاصله بگیریم طبیعتا قیمت‌ها کمی افزایش پیدا می‌کنند.

قیمت مرغ در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و فروشگاه‌های آنلاین با توجه به عرضه این محصول با بسته‌بندی ویژه متفاوت است. بسته یک کیلویی گردن ۱۷ هزار تومان قیمت دارد. بسته‌های نیم‌کیلویی گوشت مرغ چرخ‌کرده ۴۰ هزار تومان است. بال و بازو ساده و طعم‌دار شده را بین ۴۵ تا ۴۷ هزار تومان می‌فروشند. فروشگاه‌های زنجیره‌ای و فروشگاه‌های آنلاین امروز چهارم آذرماه مغز ران بسته‌بندی شده را کیلویی ۶۱ هزار تومان، سینه مرغ بی‌استخوان بسته‌بندی را بین ۶۷ تا ۷۱ هزار تومان و بسته‌های دو کیلویی مرغ خرد‌شده را بین ۱۰۰ تا ۱۰۵ هزار تومان عرضه کرده‌اند.
 
به گزارش فرارو، قیمت بسته دو کیلویی ران بی‌پوست حدود ۱۱۰ هزار تومان، قیمت بسته دو کیلویی ران و سینه بدون پوست و بسته دو کیلویی سینه بدون پوست حدود ۱۱۳ هزار تومان و بسته دو کیلویی مغز ران بدون پوست ۱۲۲ هزار تومان است. سینه مرغ بدون استخوان و فیله مرغ فعلا گران‌ترین انواع گوشت مرغ هستند که هر کیلو از آن‌ها در بازار حدود ۶۰ هزار تومان عرضه می‌شود. بسته‌های دو کیلویی این نوع گوشت مرغ هم در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و فروشگا‌های آنلاین حدود ۱۴۳ هزار تومان قیمت‌گذاری شده که بعضی‌ها با اعمال تخفیف آن را ۱۳۴ هزار تومان می‌فروشند.

قیمت مرغ تنظیم بازار

به گزارش فرارو، مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور از توزیع مرغ منجمد و گرم در سراسر کشور خبر داده و گفته این اقدام تا رسیدن قیمت مرغ به قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار ادامه خواهد داشت. به‌گفته محمدرضا طلایی در حال حاضر روزانه ۳۰۰ تُن مرغ گرم با قیمت ۱۸هزار و ۵۰۰تومان و مرغ منجمد با قیمت ۱۵هزار تومان طبق بدون هیچ محدودیتی در سرارسر کشور، در تمام سازمان‌ها، اصناف و فروشگاه‌ها توزیع می‌شود. توزیع مرغ یخ‌زده در سراسر کشور طی روز‌های گذشته حاشیه‌ساز بوده است. ویدئویی هم از آن منتشر شده که بازدید زیادی داشت. این طور که پیداست مردم به‌خاطر اختلاف قیمت زیاد و حتی دو برابری مرغ گرم و مرغ یخ‌زده، برای خرید مرغ در میدان‌های تره‌بار شهرداری صف بسته‌اند آن هم در حالی که دولت به‌خاطر کرونا شرایط ویژه اعلام کرده است و خیلی اصناف تعطیل هستند. محدودیت رفت‌وآمد هم در شهر‌های قرمز اعلام شده، اما مردم با ماسک در صف خرید مرغ تنظیم بازاری با قیمت ۱۵ هزار تومان هستند. از این حاشیه که بگذریم، فعالان بازار می‌گویند پس از شروع توزیع مرغ توسط شرکت پشتیبانی امور دام، قیمت مرغ در بازار به‌طور متوسط دو هزار تومان در هر کیلو کاهش داشته است.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار