تحلیلی بر روزنامه‌های زنجیره ای ؛

روزنامه‌‎های اصلاح‌طلبان که همواره تیغ تیز انتقادات خود را به سمت رئیس دولت دهم نشانه گرفته اند، گویی که منتظر پاسخگویی وی باشند سخنان احمدی‌نژاد در همدان را واکنشی به مطالب خود عنوان می‌کردند.

دو قطبی که اصلاحات برای آن سر و دست می‌شکند/ اصلاح‌طلبان خرازی را ممنوع الورود کردند

به گزارش گلستان 24، رسانه‌های مکتوب همواره نقش عمده‌ای در هدایت افکار عمومی و جریان‌سازی رسانه‌ای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامه‌ها، جایگاه ویژه‌ای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامه‌های متعلق به جریان اصلاح‌طلب می‌پردازد.

*****

روزنامه‌های زنجیره‌ای اصلاحات روز یکشنبه را با تمرکز به سخنان حجت‌الاسلام هاشمی رفسنجانی نسبت به رخدادهای بعد از ارتحال امام خمینی (ره) آغاز کردند. این روزنامه‌ها همگام با سایت‌های خبری منتسب به این طیف سیاسی نوک پیکان انتقادات خود را به سوی مستندهای هسته‌ای صدا و سیما نشانه رفتند و اتاق فکر مستندها را به تیم رسانه‌ای برادر یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری 92 منتسب کردند.

از سوی دیگر سکوت میان احمدی‌نژادی‌ها شکسته شده است؛ احمدی‌نژاد فرمان پاسخگویی به یارانش داده است و خود جلودار مقابله رقیب گفتمانی‌اش است. کنایه اول در سخنرانی احمدی نژاد در همدان با این جملات «شیاطین، انبیا و صلحا را به سحر و جادو متهم کرده و می‌کنند، اینان بدانند نزد مردم رسوا خواهند شد. چنان‌که هم اکنون نیز این رسوایی آغاز شده است» نثار دولت یازدهم شد؛ گفتنی است که حجت الاسلام روحانی در سخنرانی خود اظهار داشته بود که دولتش اهل استفاده از جن‌گیر و رمال نیست و حالا بقایی، نزدیک‌ترین یاور روحانی را «تهدید» به شکایت کرده است تا در غیاب مشایی در عرصه سیاست، بقایی در مقابل جهانگیری قد علم کند.

تحلیلی بر روزنامه‌های اصلاح‌طلب؛
روزنامه مردم‌سالاری

ارگان رسمی حزب مردم‌سالاری یک‌شنبه را با تیترهای«توافق نهایی با 20 صفحه متن اصلی و 50 صفحه ضمیمه» و «توافق نهایی با نگاه منطقی و پرهیز از زیاده‌خواهی» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.

•    هیچ کشوری اجازه بازرسی در هر زمان و از هر مکان را نمی‌دهد

موسویان از دیپلمات‌های حامی روند مذاکرات هسته‌ای با یکی از مهم‌ترین محور نقدهای منتقدان نسبت به تفاهم لوزان هم‌آوا شد و از بازرسی در هر زمان و هر مکان انتقاد کرد.

گروه سیاسی روزنامه مردم‌سالاری در صفحه سیاسی خود نوشت: «دیپلمات سابق کشورمان برای حل مشکل بازرسی‌ها در مذاکرات هسته‌ای پیشنهاداتی داد و تاکید کرد هیچ کشوری با بازرسی «در هر زمان و از هر مکانی» موافقت نمی‌کند و ایران نیز چنین نخواهد کرد.به گزارش تسنیم، حسین موسویان دیپلمات سابق کشورمان در پایگاه خبری تحلیلی المانیتور پیشنهاداتی برای حل موضوع بازرسی‌ها در مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای گروه 1+5 ارائه کرد. وی با اشاره به اعلام مخالفت رهبر معظم ایران، آیت‌الله خامنه‌ای با بازرسی از تاسیسات نظامی و مصاحبه با دانشمندان ایرانی به عنوان بخشی از توافق احتمالی هسته‌ای می‌نویسد: این موضوع سریعا به پرمجادله ترین بخش مذاکرات هسته‌ای در ایران تبدیل شد. اجازه به بازرسان خارجی برای دسترسی به تاسیسات هسته‌ای و آسیب‌پذیر کردن دانشمندان ایران به غرور ملی ایران ضربه می‌زند، همچنان که در هر کشوری نیز چنین خواهد بود. در واقع این موضوعی است که کل روند مذاکرات را تهدید می‌کند.موسویان در ادامه به بحث پی ام دی( ابعاد نظامی احتمالی) و تلاش سازمان سیا برای پرونده‌سازی و جعل مدرک در اواخر دهه 1990 به منظور حل موضوع بازرسی‌ها در توافق نهایی پیشنهاد می‌دهد» 

تحلیلی بر روزنامه‌های اصلاح‌طلب؛
 
روزنامه ابتکار 

روزنامه ابتکار ‌‌یک‌شنبه را به تیترهای «ورود ممنوع‌های مجلس دهم» و «روایت آیت‌الله از آن 14 نفر» اختصاص داد.

•    گزینه‌های برای رد صلاحیت 

برخی از الان «نگران» هستند که مسند نمایندگی را به رقیبان خود در مرحله اول انتخابات از دست بدهند و آن هم در روند تایید صلاحیت‌ها. گروه سیاسی روزنامه ابتکار از تغییر رفتار برخی از نمایندگان با خبرنگاران و حضور فعال آن در حوزه‌های انتخابیه خود سخن می‌گوید.

 گروه سیاسی روزنامه ابتکار در راستای احتمال رد صلاحیت نمایندگان فعلی نوشت: «در این دوره مواردی که باعث ظن و گمانه‌زنی درباره تایید یا رد صلاحیت نمایندگان فعلی مجلس شده‌اند، کم نبوده‌اند. بعد از افشای ماجرای پرداخت پول از سوی محمدرضا رحیمی – معاون اول دولت دهم که اکنون به دلیل فساد مالی در زندان به سر می‌برد – به 170 نماینده دوره‌های هفتم مجلس برای شرکت در انتخابات دوره بعدی، حساسیت‌ها به نمایندگانی که این پول‌ها را دریافت کرده‌اند بیشتر شد. به خصوص این که اعلام شد این پرداخت‌ها در دوره هشتم به نهم مجلس نیز انجام شده است. برخی نمایندگان به طور جدی از هیات رئیسه مجلس و نیز قوه قضاییه خواهان پیگیری ماجرا و افشای نام نمایندگان دریافت‌کننده پول شدند. سخنگوی شورای نگهبان نیز پیشتر در یکی از نشست‌های خبری خود اعلام کرده بود که در صورت تصمیم‌گیری مراجع ذی‌صلاح درباره این موضوع، شاید آن را در تایید صلاحیت‌ها مدنظر قرار دهند. 

نجات‌الله ابراهیمیان سخنگوی شورای نگهبان گفته بود که «اگر این ادعا در مراجع ذی‌صلاح اثبات شود، حتما در موعد انتخابات عکس‌العمل شایسته نشان خواهیم داد». 

اظهارنظر چند ماه پیش حجت‌الاسلام محمد اشرفی اصفهانی رئیس هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری دولت یازدهم و اعلام این که دو نماینده فعلی مجلس درباره مسائلی در دوران مسئولیت پیش از نمایندگی در دولت احمدی‌نژاد به پنج و ده سال محرومیت از خدمات دولتی شده‌اند نیز جنجال‌های زیادی آفرید. اشارات اشرفی اصفهانی درمورد این نمایندگان و از جمله این که هردو از نمایندگان مخالف دولت هستند، خبرنگاران را به گزینه‌های محدودی رساند. سرنوشت اجرایی شدن این حکم و تاثیر آن بر رد یا تایید صلاحیت دو نماینده یاد شده هنوز معلوم نیست، اما به موجب حکم در صورت قطعیت آن احتمالا آن‌ها را در مجلس آتی نخواهیم دید. نمایندگان دیگری نیز در این زمینه مطرح شده‌اند، از جمله یکی از نمایندگان که پرونده‌هایی را در هیات نظارت بر رفتار نمایندگان دارد. البته عوض حیدرپور، عضو هیات نظارت بر رفتار نمایندگان در مصاحبه‌ای اظهار کرده است که «تخلفات هر نماینده بنا بر آنچه در این هیات تصویب شده است با جرائم و بررسی صلاحیت نمایندگی متغیر باشد». غلامرضا اسداللهی، یکی از اعضای هیات نظارت بر رفتار نمایندگان نیز با اشاره به این که نتیجه رسیدگی به پرونده‌ها در این هیات اثر مستقیم بر رد صلاحیت ندارد، اما می‌تواند در تصمیم‌گیری در این باره تاثیرگذار باشد.»

تحلیلی بر روزنامه‌های اصلاح‌طلب؛
 
روزنامه اعتماد

روزنامه اصلاح‌طلب اعتماد نیم‌تای بالای صفحه اول خود را به تیترهای «مستندسازی هسته‌ای تلویزیون» و «چهار اولویت اصلاح‌طلبان برای مجلس دهم» اختصاص داده است.

•    جدال یاران احمدی‌نژاد و یاران روحانی / سکوت احمدی‌نژادی‌ها شکست

سکوت شکسته شد؛ احمدی‌نژاد فرمان پاسخگویی به یارانش داده است و خود جلودار مقابله رقیب گفتمانی‌اش است. کنایه اول در سخنرانی احمدی نژاد در همدان با این جملات«شیاطین، انبیا و صلحا را به سحر و جادو متهم کرده و می‌کنند، اینان بدانند نزد مردم رسوا خواهند شد. چنان‌که هم اکنون نیز این رسوایی آغاز شده است» نثار دولت یازدهم شد؛ گفتنی است که حجت الاسلام روحانی در سخنرانی خود اظهار داشته بود که دولتش اهل استفاده از جن‌گیر و رمال نیست و حالا بقایی، نزدیک‌ترین یاور روحانی را «تهدید» به شکایت کرده است تا در غیاب مشایی در عرصه سیاست، بقایی در مقابل جهانگیری قد علم کند.

در راستای جدال یاران احمدی‌نژاد و یاران روحانی گروه سیاسی روزنامه اعتماد نوشت«حمید بقایی، مرد پشت‌پرده دولت محمود احمدی‌نژاد معاون اول دولت حسن روحانی را تهدید به شکایت می‌کند. می‌گوید که مسوولان این دولت تخلف کرده‌اند. این‌بار سوژه موردنظر حمید بقایی یک صندوق قرض‌الحسنه در نهاد ریاست‌جمهوری است. صندوقی که ٢٨سال سابقه فعالیت دارد و دولت قبل آن را پس از تغییر اساسنامه به یک موسسه خصوصی تبدیل کرده بود اما در دولت یازدهم با تشکیل هیات امنای جدید از سوی نهاد ریاست‌جمهوری، مجددا به دولت بازگردانده شد. خبر بازگشت این صندوق به مجموعه دولت را دو هفته پیش مرتضی بانک، معاون کل نهاد ریاست‌جمهوری داده و گفته بود که«صندوق قرض‌الحسنه شهید باهنر و رجایی با پیگیری حقوقی، اقدامات قانونی و هماهنگ با بانک مرکزی و سازمان ثبت اسناد به دولت یعنی مرجع اصلی خود بازگردانده شد.» او اما یک خبر دیگر هم داده بود و اعلام کرده بود که «اکنون پرونده‌ای در این زمینه در دستگاه قضایی تشکیل شده است تا به موضوعات مختلف آن رسیدگی شود.» حالا دو هفته از این خبر گذشته و حمید بقایی واکنش نشان داده و اتهامات بسیاری را روانه دولت کرده است. میان مردان محمود احمدی‌نژاد یکی هست که بیشتر از سایرین تمایل دارد در رسانه‌ها باشد. حتی آن روزهای ابتدایی روی کار آمدن دولت یازدهم هم که ماجرای برداشت ١٦ میلیارد تومانی مسوولان دولت سابق از حساب نهاد ریاست‌جمهوری علنی شد با کمال آرامش مصاحبه و اعلام کرد که پول را پس می‌دهند. 

معاون اجرایی رییس دولت سابق در کنار روزهایی که به دفتر رییس دولت سابق می‌رود اخبار نهاد ریاست‌جمهوری فعلی را هم به‌خوبی رصد می‌کند، تهدید کرد که مقامات فعلی دولت را به دادگاه می‌کشاند. خودش را رییس هیات امنایی می‌داند که دولت آن را به خودش بازگردانده است. او روز گذشته در مصاحبه‌ای بلندبالا اعلام کرد که«متاسفانه برخی مسوولان ارشد دولت آقای روحانی پس از استقرار، در اقدامی غیرقانونی با تصرف صندوق قرض‌الحسنه شهیدان رجایی و باهنر، مبادرت به تغییر اساسنامه و درج نام خود به عنوان اعضای هیات امنای آن کرده‌اند.» به گزارش آریا، وی که برای شکایت از اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت اعلام آمادگی کرده در ادامه اتهام جابه‌جایی اسناد را به مسوولان دولت فعلی وارد کرده و گفته است که «این آقایان با جابه‌جا کردن اسناد و مدارک و ثبت آن، صندوق را به نام خود منتقل و به دروغ اعلام می‌کنند: «این صندوق دولتی است و به همین علت ما آن را به دولت بازگرداندیم.»

تحلیلی بر روزنامه‌های اصلاح‌طلب؛
 
روزنامه شرق

روزنامه اصلاح‌طلب شرق صفحه اول خود را به تیترهای«نمونه‌برداری پارچین در دولت احمدی‌نژاد» و«از خوئینی‌ها به هاشمی رسیدم» اختصاص داد.

•    تفاوت ندای ایرانیان با اصلاحات 

تب هجمه به حزب نوپای ندای ایرانیان فروکش کرده است؛ از منظر جریان‌های قدرت‌مند اصلاحات، «خرازی» دیپلمات برای عبور از پدرخوانده خیابان یاسر اقدام به تاسیس حزب کرده است به همین دلیل ورود آنان به شورای مشورتی و شورای هماهنگی اصلاحات ممنوع است. اعضای حزب ندای ایرانیان در تکاپو برای کاهش گسست هستند و مدعی هستند در «اصل» اصلاحات با دیگر احزاب اصلاح‌طلب همگام هستند و تفاوت در «فرع» است تا شاید بتوانند در حریم ممنوعه گام بردارند.

سعید نورمحمدی در یادداشتی در صفحه سیاسی روزنامه شرق نوشت «تفاوت دیدگاه ندای ایرانیان با بخشی از اصلاح‌طلبان را نه در اصل اصلاحات که در همین فرع اصلاحات باید جست‌وجو کرد؛ صبوری و خویشتن‌داری برای ایجاد اجماع به‌منظور رسیدن به اصل اصلاحات و پرهیز از روش‌هایی که به اصول اصلاح‌طلبی ضربه بزند. اما مسئله‌ای که در جریان اصلاحات وجود دارد، نبود تمییز فرع و اصل اصلاحات است؛ اینکه «تفاوت در روش» به‌عنوان «تفاوت در اصل» تعریف می‌شود و شاید بر همین مبنا خواسته می‌شود افرادی که در روش، متفاوت می‌اندیشند به آنچه اصل تعریف می‌کنند، بازگردند. باید مراقب بود گم‌شدن در کوچه‌پس‌کوچه‌های فرعی اصلاحات به گم‌کردن و فراموش‌کردن آرمان‌های اصلاح‌طلبی منجر نشود. طبیعتا اگر این اصول را پذیرفته باشیم، از همه ظرفیت‌های موجود در جریان رقیب هم برای تقویت آن استفاده می‌کنیم؛ به‌عنوان‌مثال اگر حضور یک حزب اصولگرا منجر به تقویت خانه احزاب شود یا حضور یک فرد معتدل از جریان رقیب نیز به تقویت مردم‌سالاری منجر شود، نه‌تنها باید استقبال کرد که باید به‌دنبال دعوت و حضورشان هم بود. اما اگر فرع اصلاحات و مناسبات تاریخی و شخصی، اصل تفسیر شود، حلقه اصلاح‌طلبی روزبه‌روز تنگ‌تروتنگ‌تر خواهد شد. در نهایت اینکه باید بپذیریم که در جامعه، ما بیش از هرچیز نیازمند یک گفت‌وگو و مفاهمه وسیع هستیم تا از دل این مفاهمه، معانی مشترک از آرمان‌ها و اهدافمان شکل بگیرد تا جامعه و بازیگران سیاسی از این مرحله که بر سر ابتدایی‌ترین و کوچک‌ترین موضوعات دچار نزاع و اختلاف می‌شوند، عبور کنند. لازمه فراهم‌کردن این گفت‌وگو هم چیزی جز خویشتن‌داری در سخن و عمل نیست.»

تحلیلی بر روزنامه‌های اصلاح‌طلب؛
 
روزنامه آرمان‌امروز

روزنامه آرمان‌امروز صفحه اول خود را به تیترهای «ناگفته‌های هاشمی، از ارتحال امام و انتخاب رهبری» و «شعارها علیه روحانی برنامه‌ریزی شده بود» اختصاص داد.

•    آخرین خاطره‌گویی آقای هاشمی

بار دیگر آقای هاشمی‌رفسنجانی از گذشته روایت کردند، این بار از انبوه خاطرات سیاسی خود رخدادهای بعد از ارتحال امام خمینی (ره) را گزینش کردند. گروه سیاسی روزنامه آرمان‌امروز در انعکاس این اظهارات نوشت «14نفر از اعضای خبرگان قصد داشتند جریان انتخاب رهبری را به نحو دیگری رقم بزنند.» این شاید شاه‌بیت موضوعی باشد که برخی سال‌هاست در پی آن هستند و دیروز آیت‌ا... هاشمی صلاح را در بیان آن دانست. رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: بعد از رحلت امام، اعضای خبرگان شبانه برای تشکیل جلسه به تهران فراخوانده شدند تا خللی در اداره کشور ایجاد نشود؛ در آن زمان 14 نفر قصد داشتند جریان انتخاب رهبری را به نحو دیگری رقم بزنند که اکثریت اعضا با تصمیم قاطع خود، رهبری آیت‌ا... خامنه‌ای را اعلام کردند. آیت‌ا... اکبر هاشمی روز شنبه در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزاری مناسب مجلس خبرگان رهبری پس از رحلت حضرت امام(ره) را برای تعیین رهبری نظام، یکی از مقاطع درخشان انقلاب اسلامی ذکر کرد. وی با تأکید بر اینکه بحث شورایی یا فردی بودن رهبری در آن زمان مطرح و موافقین و مخالفینی داشت، تصریح کرد: شخص آیت‌ا... خامنه‌ای در موافقت با رهبری شورایی سخنرانی کردند که درنهایت در رأی‌گیری، 45نفر به فرد و 35نفر به شورایی رأی دادند که درنتیجه با رد نظریه شورای رهبری، به انتخاب رهبری معظم انقلاب رسیدیم. هاشمی ادامه داد: مباحث انجام‌شده درمورد انتخاب شورایی ثبت و ضبط شده است که البته هنوز قابل انتشار و بازگویی نیست.» 

تحلیلی بر روزنامه‌های اصلاح‌طلب؛
 
روزنامه ایران

روزنامه دولتی ایران، صفحه اول خود را به تیترهای «پرونده ریزگردها روی میز دبیرکل» و «در مذاکرات هسته‌ای غوغا را کنار می‌گذاریم» اختصاص داد.

•    گلایه از بهارستان

روزنامه دولتی ایران از حضور جنتی در صحن علنی  و حجت‌الاسلام علوی به کمیسیون امنیت ملی گلایه دارد و این اقدامات را «سریال احضارهای وزرا» به مجلس می‌داند و در همین راستا نوشت«حضار وزرا به مجلس تبدیل به دستور کار ثابت بهارستان شده است. در ادامه همین روند احضار‌ها این هفته نیز وزیر اطلاعات به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس می‌رود و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم به صحن علنی. به گزارش «ایران» علی جنتی بر اساس سؤالات 7 نماینده مجلس متهم است که برای آزادی بیان منتقدین دولت محدودیت‌هایی اعمال کرده است. محمد حسین فرهنگی عضو هیأت رئیسه مجلس در همین باره گفت: «سؤال نمایندگان درمورد محدودیت‌هایی است که این وزارتخانه برای آزادی بیان نشریات منتقد ایجاد و حتی اقدام به تعطیلی برخی از این نشریات کرده است». 

فرهنگی در گفت‌و‌گو با مهر افزود: «هفت نفر از نمایندگان سؤالی را از جنتی، وزیر فرهنگ مطرح کرده‌اند که مسعود میرکاظمی نماینده تهران در جلسه بررسی سؤال به نمایندگی از آ‌نها سؤال را مطرح خواهد کرد.» جنتی در حالی قرار است روز سه‌شنبه درباره آنچه اعمال محدودیت علیه رسانه‌های منتقد خوانده شده، توضیح دهد که پیش از این از سوی همین نمایندگان منتقد متهم به مماشات در برابر برخی رسانه‌های اصلاح‌طلب شده بود. او پیش از این در 17 دی ماه سال 92 به صحن علنی رفته بود تا به این سؤال حمید رسایی عضو جبهه پایداری جواب دهد؛ «دلیل تساهل و تسامحی که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در برابر توهین به مقدسات از یک طرف و از سوی دیگر ترویج اباحه‌گری در پرداختن به موضوعات محل اختلاف و غیر ضروری در پیش گرفته، چیست؟» رسایی در توضیح سؤال خود به ابراز تأسف جنتی از توقیف روزنامه «بهار» و اظهارات او در مورد تک‌خوانی و جمع‌خوانی زنان اشاره کرد. جنتی اما در سخنان خود نظر حمید رسایی را درباره «مفسده‌انگیز» بودن هر نوع خوانندگی زنان قابل احترام خواند اما تأکید کرد که بسیاری از علما در مورد لالایی و موارد مشابه نظر متفاوتی دارند. وزیر ارشاد درباره توقیف روزنامه بهار هم گفت: «در جلسه هیأت نظارت بر مطبوعات که او از اعضای حقوقی آن است، به این دلیل با توقیف روزنامه بهار مخالفت کرده که اعتقاد دارد هنر این نیست که بلافاصله روزنامه‌ای را توقیف کنیم بلکه باید تا آنجایی که می‌توان موارد دیگر را اعمال کرد.»  او تأکید کرد که در برخورد با تخلف رسانه‌ها، بویژه در این نمونه که عمدی نبوده و با عذرخواهی مدیر مسئول همراه شد بهتر است پیش از توقیف از «راه‌های دیگری همچون تذکر شفاهی، کتبی و ارجاع به دادگاه» استفاده شود. با این حال توضیحات جنتی نتوانست اکثریت نمایندگان را قانع و مانع از دادن نخستین کارت زرد مجلس به وزیر ارشاد شود.»

ارسال نظر

آخرین اخبار