صدای آژیر که بلند شد، بچه‎های مدرسه، خود را زیر نیمکت چوبی و پلاستیکی پنهان کردند، تا مانور هشت آذر شکل عملی به خود گیرد، برنامه‎ای که آغاز یک برنامه تمرینی ملی بود.

برگزاری مانور نمادین 8 آذر در گلستان + تصاویر

 به گزارش گلستان24، بعد از سه دقیقه دانش‌آموزان به آرامی از کلاس خارج شده و در حیاط کلاس با تشکیل حلقه‎هایی بزرگ سعی می‎کنند تا آرامش پس از حادثه را بازسازی کنند، سپس در عملیاتی فرضی دانش‎آموزان مجروح، به چادری که در حیاط مدرسه برپا شده انتقال می‎یابند و آتش فرضی نیز توسط آتش‎نشانی اطفاء می‎شود.     

امسال هم مانور ایمنی زلزله، امروز با صدای آژیر در مدارس گلستان برگزار شد، برنامه‎ای که همزمان با کشور و با شعار «مدرسه ایمن، تاب آوری جامعه» برگزار شد هر چند نمی‎توان برگزاری این برنامه بیشتر تامین‌کننده بخش‎هایی از شعاری است که برای امسال تعیین شده بود.

*مدرسه ایمن تنها با آموزش دانش‎آموزان محقق نمی‎شود

تحقق مدارس ایمن در حالی که هنوز بسیاری از مدارس استان به لحاظ ساختاری بافت آنچنان ایمنی ندارند و جدا از سازه‎های نه چندان محکم در بحث غیرسازه‎ای نیز نیازمند توجه به بهسازی هستند، موضوعی است که موید اهمیت موضوع ایمنی در این محیط‎های آموزشی است.

تاب‎آوری جامعه و افزایش تحمل جوامع محلی در برابر حادثه های طبیعی و ابراز واکنش مناسب از جانب آنان، از دیگر موضوعاتی بود که امسال در شعار روز زلزله و ایمنی هشتم آذر طرح شده بود، موضوعی که تنها در حد همان شعار باقی‎مانده است و تنها در گرگان، برنامه‎ خاصی  در این زمینه تدارک دیده شد و محله اطراف مدرسه دخترانه «عصمت گرگان» در این مانور مشارکت داده شدند.

بدون شک تغییر رفتار جامعه آن هم در مواجهه با پدیده هراس‎انگیزی چون زلزله، نیازمند ساعت‎ها کار آموزشی و فرهنگی است و تجربه نیز ثابت کرده در این بخش کمبودهای بسیاری وجود دارد.

حتی نوع رفتاری که برای دانش‎آموزان در مواجهه با حادثه مد نظر قرار داده‎ایم، نیز هنوز از استاندارد واحدی تبعیت نمی‎کند و جزئیات آن به شکلی نیست که احساس امنیت را در جامعه مخاطب ایجاد کند اما فعلا همین روش در مدارس پیاده می‌شود.

باید پذیرفت، دانش‌آموزان، چه در محیط مدرسه و چه در محیط منزل از جمله گروه‎های جامعه هستند که همواره در معرض خطرات ناشی از زلزله قرار دارند. در این بین آموزش و مانورهای مداوم و مستمر برای آمادگی این قشر در برابر زلزله به عنوان حلقه گم شده در چرخه مدیریت بحران زلزله امری اجتناب‌ناپذیر و ضروری است.

* آموزش نیاز حیاتی گلستان زلزله‎خیز

استان گلستان نیز به عنوان استانی که هرازگاهی زلزله را تجربه می‎کند، بیش از هر استانی موضوع آموزش را برای کودکان به عنوان اقشار آسیب‎پذیر جامعه بیش از پیش احساس می‎کند، هر چند گزارش‎های دریافتی از برخی شهرستان‎ها نشان می‎دهد این برنامه آن گونه که می‎بایست جدی گرفته نشده است.

جدی گرفتن، هدفمند بودن، تداوم و استمرار مانورهای زلزله در مدارس و افزایش کیفی و کمی آنها به ویژه در مناطق زلزله‎خیز، می‎تواند به عنوان یک موضوع مهم در برنامه‎های مسئولان مراکز آموزشی قرار گیرد.

بی‎تردید در نظر گرفتن امکانات طبیعی و غیرطبیعی منطقه مانور، مولفه‎های فرهنگی و نیروی انسانی منطقه‎ای که مانور در آن به اجرا در می‌آید، در افزایش ایمنی شهروندان و کاهش تلفات انسانی بسیار موثر است.  

مدیرکل مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به برگزاری مانور هشت آذر در مدارس گلستان گفت: برآیند گزارش‎های رسیده از شهرستان‎ها، نشان از برگزاری مطلوب این مانور در اکثر نقاط استان است هر چند برخی شهرستان‎ها هم باید جدی‎تر به موضوع مانور توجه کنند.

صادق‎علی مقدم در گفت‎وگوی اختصاصی با خبرنگار فارس در گرگان خاطرنشان کرد: یکی از اهداف این مانور بررسی آمادگی قشر عظیم دانش‎آموزان و حتی کادر آموزشی دراین محیط‌های آموزشی در مواجهه با پدیده طبیعی همچون زلزله است تا آنان آمادگی خود را در چنین شرایط سختی در معرض محک قرار دهند.

وی خاطرنشان کرد: هنوز زلزله به عنوان یک دغدغه، در جامعه ما رخنه نکرده، این در حالیست که سالیانه ده‎ها بار گلستان بر اثر زمین‌لرزه دستخوش تهدید قرار می‎گیرد اما مردم آن را جدی نمی‎گیرند.

مقدم یادآور شد: رخدادهای طبیعی همچون زلزله غیرقابل پیش‎بینی است و نمی‌توان از آنها جلوگیری کرد، اما اعتقاد داریم با آموزش مناسب می‎توان برای کاهش اثرات آن در جامعه برنامه‎ریزی کرد.

*آموزش بهترین مسیر برای افزایش تاب‌آوری جامعه

وی با تاکید بر آموزش به عنوان بهترین مسیر برای توانمندسازی و افزایش تاب‎آوری جامعه خاطرنشان کرد: موضوع آموزش و فرهنگ‎سازی در این عرصه نیازمند یک تلاش همه‌جانبه است و باید رسانه‌ها به ویژه صدا و سیما به کمک مدیریت بحران کشور بشتابند، تا بتوان ضمن آگاهی به مردم فضای مناسبی را برای انتقال آموزش‌های همگانی به مردم مهیا ساخت.

دبیر شورای هماهنگی مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به تخریب ابنیه‎ها در حوادث ناشی از زلزله در کشور گفت: این حادثه تلخ و حوادث مشابه دیگر در سطح کشور، نشان می‎دهد که توجه به موضوعاتی از جمله آموزش و مقاوم‎سازی اماکن مسکونی در کشور حیاتی است.   

مقدم یادآور شد: موضوع مقاوم‎سازی سازه‎ای و غیرسازه‎ای از جمله دغدغه‎های این مدیریت است و به عنوان یک برنامه عملیاتی مدنظر قرار گرفته است و از کشور مطالبه کرده‎ایم، در عین حال انتظار داریم دستگاه‎های اجرایی استان هم به این موضوع توجه داشته باشند و پیگیر اعتبارات دستگاهی از کشور باشند.

مانور هشت آذر در گلستان برگزار شد اما به نظر می‎رسد دغدغه مسئولان حوزه مدیریت بحران استان، نسبت به حادثه بزرگی چون زلزله هنوز به قوت خود باقی است و انتظار دارند همه مسئولان استان نیز این دغدغه را جدی بگیرند.

ارسال نظر

آخرین اخبار