اواخر تیرماه امسال و در پی کمبود شدید منابع آبی در استان گلستان، پس از سال‌ها بی‌عملی دولت دوازدهم، بالاخره وزارت نیرو مجوز شیرین سازی آب دریای خزر را در این استان صادر کرد.

شیرین‌سازی آب دریای خزر در استان گلستان به کجا رسید؟

به گزارش گلستان ۲۴؛ به نقل از تسنیم از گرگان، از سال 97 بود که موضوع شیرین سازی آب دریای خزر برای جبران بخشی از کمبود آب شرب و البته کشاورزی در استان گلستان مطرح شد. در زمان افتتاح آب شیرین‌کن بندرترکمن که بزرگترین پروژه آب شیرین کن در شمال کشور به شمار می‌رود هم اردکانیان، وزیر نیرو قول داده بود که خیلی زود مجوز آب شیرین کن دیگری در گلستان صادر شود. اتفاقی که پس از 3 سال پیگیری آب منطقه‌ای، نمایندگان مجلس و البته بخش خصوصی در روزهای پایانی فعالیت دولت دوازدهم مجوزش صادر شد.

جدا از فرصت‌سوزی‌های زیادی که در این سال‌ها به علت بی‌تدبیری و بی‌عملی دولت در صدور مجوز شیرین‌سازی آب دریای خزر اتفاق افتاده است، هزینه‌های انجام این پروژه نیز در مقایسه با چند سال قبل به شدت افزایش یافته است. ضمن اینکه وضعیت اسفبار آبرسانی به برخی شهرهای استان از جمله گرگان و عدم دسترسی تعدادی از روستاها به آب شرب لوله کشی را هم می‌توان نتیجه سوء تدبیر دولت دوازدهم دانست.

این موضوع را چندی قبل رئیس اتاق بازرگانی گرگان در جمع خبرنگاران مطرح و به شدت از وزارت نیرو انتقاد کرد و گفته بود: به عنوان بخش خصوصی 3 سال است که پیگیر مجوز شیرین سازی آب دریا هستیم اما دولت دوازدهم تا آخرین روزها این مجوز را صادر نکرد.

علی محمد چوپانی معتقد است که مشکلات امروز در زمینه آب شرب برای برخی شهرهای استان از جمله گرگان، نتیجه سیاست‌های اشتباه دولت دوازدهم در حوزه وزارت نیرو است و تأکید می‌کند باید با مدیرانی که اینگونه فرصت‌ها و سرمایه‌های کشور را بر باد می‌دهند، برخورد قانونی قاطعی شود.

از سوی دیگر با اینکه پاییز از راه رسیده و دمای هوا هم چندین درجه خنک تر شده است اما مردم گرگان هنوز هم با قطعی‌های چندین ساعته آب شرب مواجه هستند که مشکلات زیادی هم برای آنان به وجود آورده است.

قرار است با شیرین سازی آب دریا بخشی از نیاز آبی شهرهای غربی و گرگان و تعدادی از روستاهای مسیر هم برطرف شود و باید دید از اواخر خردادماه که دولت مجوز شیرین سازی آب دریای خزر را به حجم 32 میلیون مترمکعب برای شرب و 8 میلیون مترمکعب برای کشاورزی صادر کرده است، به کجا رسیده است.

سیدمحسن حسینی، مدیرعامل آب منطقه‌ای استان در این باره به خبرنگار ما گفت: بخش زیادی از آب شرب در استان از منابع سفره‌های زیرزمینی و غیرقابل اتکا است برای همین در برنامه‌های میان‌مدت به‌دنبال استفاده از ظرفیت سدها هستیم. بخشی از آب شرب استان را هم در افق 1425 باید از طریق شیرین‌سازی آب دریا تأمین شود.

وی گفت: مطالعات و برآوردهای متعددی در این باره انجام شده است و درخواست استان مجوز 100 میلیون مترمکعب شیرین‌سازی آب دریای خزر است تا بتوان از این طریق 50 میلیون مترمکعب آب شیرین تولید کردکه عمدتاً در شهرستان‌های غرب استان از جمله بندرترکمن، گمیشان و کردکوی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان درباره نتیجه نشست‌ها و جلسه‌هایی که با مدیرعامل آبفای کشور در روزهای اخیر برگزار شده است، بیان داشت: با توجه به اینکه در طرح جامع پیش بینی شده است، استان گلستان نزدیک به 40 میلیون متر مکعب آب را با شیرین سازی در افق بلند مدت به دست مردم برساند، در حد 16 میلیون متر مکعب مجوز صادر و تخصیص انجام شده است که در این جلسات هم در خصوص افزایش مجوز شیرین سازی شرب و هم نحوه اجرا و سرمایه گذاری شیرین‌سازی در استان بحث و بررسی صورت گرفت.

وی ادامه داد: در خصوص نحوه اجرای شیرین سازی برای شرب هم می‌توان مطالعات را با هزینه دولت انجام دادو هم اینکه سرمایه گذار کار انتقال، مطالعه و اجرا را انجام دهد و بعد در یک مدت معین و مشخصی آب را به دولت فروخته و هزینه را از دولت بگیرد.

حسینی اظهار با اشاره به موافقت مسئولان آبفای کشور با پیشنهادات استان گفت: قرار شد باقی مانده تخصیص شرب برای استان نیز توسط شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور پیگیری شود که در صورت تخصیص 40 میلیون متر مکعب می توان آب شرب مورد نیاز 500 هزار نفر را تامین کرد.

وی گفت: در بین طرح‌های آبرسانی به شهرها و روستاهای استان، 6 طرح در سنوات قبل به آب منطقه‌ای واگذار شده بود اما مقرر شد برای انجام هماهنگی بیشتر و سرعت بیشتر در آبرسانی، این طرح‌ها به شرکت آب و فاضلاب استان واگذار شود که بنا شد این موضوع در نشست‌های مشترک مدیران عامل آب و فاضلاب و شرکت آب منطقه‌ای استان بررسی شود.

 

ارسال نظر

آخرین اخبار