گرگان- افتتاح راه آهن بین المللی اینچه برون با حضور ریاست جمهوری، امید توسعه پایدار را در گلستان زنده کرد اما مسئولان می گویند این مسیر زیرساخت لازم را برای بهره برداری ندارد.

سوت قطاراینچه برون به گوش نمی رسد

نواخته شدن سوت قطار در ایستگاه راه آهن اینچه برون همزمان با سفر ریاست جمهوری، به نظر همه کارشناسان، آغاز تحولی برای منطقه شمال و به ویژه استان گلستان بود، چرا که خط ریلی ایران، ترکمنستان، قزاقستان در واقع خط ریلی ترانزیتی برای اتصال کشورهای آسیای میانه به خلیج فارس از طریق ایران و در نهایت به آسیای شرقی و جنوب شرقی محسوب شده که با افتتاح آن امکان رشد و توسعه منطقه از طریق امکانات ترانزیت ریلی جاده ای فراهم می شد.

به گزارش گلستان 24، حمل بار از جمله غلات از قزاقستان به کشورهای حاشیه خلیج فارس از مسیر راه آهن شمال، بزرگترین مزیت اتصال ریلی گرگان به اینچه برون برشمرده شده است. توسعه صادرات با استفاده از حمل و نقل ریلی، هزینه کم و مناسب برای تاجران صادر کننده بار و افزایش سرعت انتقال و حجم کالاهای تجاری و امکان حمل و نقل مسافری از ایران به کشورهای مذکور و بالعکس، از جمله مزیت های دیگر این خط ریلی در استان گلستان است.

اما به گفته مسئولان امر زمان زیادی تا بهره برداری کامل از این خط باقی است. چرا که امکانات زیرساختی مناسبی در گمرک برای بهره برداری از این خط فراهم نیست و اعتباری ۲۰۰ میلیارد تومانی برای تکمیل همه زیرساخت های این خط لازم است.

ایجاد گمرک ریلی اولویت اصلی مدیران استانی باشد

مدیرکل گمرک استان گلستان با تاکید بر لزوم آماده شدن زیرساخت های ریلی در این خط آهن می گوید: افتتاح راه آهن اینچه برون - ترکمنستان ظرفیت بسیار بزرگی است که زیرساخت های اصلی آن فراهم نشده است و تا آماده نبودن زیرساخت ها ما نمی توانیم بهره کامل را در بحث ترانزیت کالا و افزایش صادرات و واردات از این محل داشته باشیم.

علی اکبر شامانی در گفتگو با خبرنگار مهر، ایجاد گمرک ریلی و تامین امنیت در این مرز را از اقداماتی می داند که باید برای بهره برداری از این خط آهن در اولویت مدیران استانی قرار گیرد، چرا که بدون نیروی انسانی و تامین امنیت در این مرز ریلی نمی توان اقدامی برای صادرات و یا واردات کالا انجام داد.

وی نبود سکوی تخلیه بار، عدم وجود سیلو و انبار در مرز و عدم استقرار دستگاه های مرتبط  و مشخص نبودن محدوده مرز ریلی را از جمله مشکلات حال حاضر مرز ریلی عنوان کرده و می گوید: تا زمانی که طبق قانون ساماندهی مبادلات مرزی پنجره واحدی درمرز برای صادرات نداشته باشیم نمی توانیم به بهره برداری صحیح از این مرز امیدوار باشیم.

مدیر راه آهن شمال شرق کشور هم در خصوص مشکلات این خط ریلی می گوید: تکمیل زیرساخت ها در این خط مربوط به راه آهن شمال شرق نمی شود و حتی زمانی که راه آهن سرخس هم افتتاح شد تمام امکانات زیربنایی در این خط آهن فراهم نبود ولی ما به موازات تکمیل زیر ساخت ها از طریق دستگاه های مربوطه سعی می کنیم تا بهره برداری محدود از این خط آهن هم صورت گیرد.

محمد رضا قربانی در گفتگو با خبرنگار مهر، می افزاید: در حال حاضر تنها از طرف ما تعویض بوژی انجام نمی شود اما به موازات این که واگن ها از ترکمنستان و یا قزاقستان وارد می شوند ما در گرگان و یا بندر ترکمن تخلیه بارها را انجام می دهیم و به همین موازات هم خط آهن تکمیل می شود.

توسعه حمل و نقل ریلی اینچه برون اولویت راه آهن است

وی مهم ترین اقدام در حال حاضر راه آهن شمال شرق را جانمایی و ساخت خطوط تعویض بوژی و جذب نیروی متخصص عنوان کرد که باید از ادارات ۱۸ گانه راه آهن کشور برخی از نیروهای مدیر و متخصص در استان جذب شوند.

قربانی در ادامه با بیان این که توسعه حمل و نقل اینچه برون از مهم ترین اولویت های کاری ما است می گوید: راه‌ آهن اینچهبرون نسبت به راه آهن سرخس مسیر را برای ترانزیت کالا نزدیکتر میکند و این احتمال وجود دارد که با تکمیل زیرساخت های خط ریلی اینچه برون ۸۰ درصد حمل و نقل کالا به سمت اینچهبرون سوق پیدا کند.

افتتاح خط راه آهن میان سه کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان

معاون برنامه ریزی استاندار گلستان هم در گفتگو با خبرنگار مهر با انتقاد از کسانی که در خصوص مباحث راه آهن، توپ را در زمین دیگری می اندازند، می گوید: انداختن توپ در زمین دیگران رافع مشکلات مردم نیست. باید ایستاد، پیگیری و تدبیر و تلاش کرد تا موضوعات محقق شود.

علی مرگدری اظهار می کند: به هر حال روزی به دلایلی به ضرورتی پروژه ای که نیمه تمام بود افتتاح شد، امروز هم ما اعتقاد داریم که پروژه راه آهن قزاقستان - ترکمنستان و ایران یا همان کرویدر شمال - جنوب که ۱۵ کشور حداقل استفاده مستقیم از آن دارند، هنوز کامل نشده است و کارهای باقی مانده دارد.

قبل از افتتاح ۲۷ درصد کار راه آهن باقی مانده بود

مرگدری ادامه می دهد: از نظر ما قبل از افتتاح  راه آهن ۲۷ درصد کار باقی مانده بود، که با تلاش بسیار سنگین دولت و وزارت راه و شهرسازی بخشی از این ۲۷ درصد انجام شد ولی هنوز درصدی از کار باقی مانده است. به هر صورت این پروژه که پروژه ای بین المللی است و تاثیرات منطقه ای و بین المللی دارد باید به پایان برسد.

وی می افزاید: یکی از موضوعات مهمی که باید در این پروژه پیگیری شود امضای معاهده بین کشورهای ایران - ترکمنستان و قزاقستان است که بیشترین سهم را در تبادل و ترانزیت کالا در این مرز ریلی دارند. مسئولان راه آهن می گویند که این معاهده وجود دارد ولی ما تاکنون چنین معاهده ای ندیده ایم.

از نظر دولت قبل از افتتاح  راه آهن ۲۷ درصد کار باقی مانده بود، که با تلاش بسیار سنگین دولت و وزارت راه و شهرسازی بخشی از این ۲۷ درصد انجام شد ولی هنوز درصدی از کار باقی مانده است.

وی توضیح می دهد: کالایی که از یک کشور به کشور دیگری می رود و یا خارج می شود تابع یک سری استاندارد هایی است که هر کدام قانون خود را دارند. وجود این قوانین در روان سازی تجارت برای تجار و بازرگانان نقش اساسی دارد که باید این معاهده هر چه سریع تر توسط راه آهن اجرایی شود.

مرگدری در ادامه، صدور مجوز ریلی را از موضوعات دیگری نام می برد که باید اجرایی شود و می گوید: در این زمینه چون باید وزارت کشور مجوز دهد مکاتباتی با معاون اول رییس جمهور داشته ایم که رونوشت آن را به معاونت اجرایی رییس جمهور هم ارسال شده است و با وزارت امور خارجه و راه آهن هم در این زمینه مکاتبات لازم را داشته ایم .

معاون استاندار گلستان در امور برنامه ریزی استان با بیان این که مجوز ریلی گمرک به دو دلیل لازم است می افزاید: برای استقرار گمرک ریلی نیاز به مصوبه دولت داریم که ساختار موضوعی آن را مصوب کند و به عنوان یک پدیده جدید نیروی انسانی آن را تامین کند. ضمن این که نمایندگان نهاد ریاست جمهوری و گذرنامه باید در آن جا حضور داشته باشند و علاوه بر آن باید سازمان های قرنطینه ای چه دامپزشکی و حفظ نباتات برای نظارت بر امر صادرات و واردات باید درگمرک ریلی مستقر شوند.

مهر

ارسال نظر

آخرین اخبار