برداشت محصولات زراعی گلستان کمتر از یک ماه دیگر آغاز می شود و این درحالی است که حدود ۸۱درصد کمباین هایی که در امر برداشت محصولات فعالند، فرسوده اند و تولیدات کشاورزی را به هدر می دهند.

فرسودگی ناوگان کشاورزی گلستان و محصولاتی که هدر می روند

به گزارش گلستان 24، فرسودگی کمباین ها نقش مهمی در ایجاد ضایعات محصولات زراعی دارند و بر اساس آمار سالانه حدود ۱۰ درصد محصولات در این بین به ضایعات تبدیل می شود.

در گلستان دو هزار و ۷۰۱دستگاه کمباین وجود دارد که  از این مقدار ۸۱ درصد آن بالای ۱۳ سال سن دارند و به دلیل فرسودگی نیاز به بازسازی دارند.

استاندارد ضایعات محصولات زراعی در کشور سه تا چهار درصد بوده که این میزان در گلستان ۶ درصد بیش از حد استاندارد است. با احتساب ۱۰ درصد ضایعات ناشی از برداشت محصولات زراعی در گلستان سالانه میلیاردها تومان از محصولات زراعی گلستان در فرآیند برداشت هدر می رود و با برآورد هزینه محصولات زراعی که در اثر برداشت بوسیله کمباین های فرسوده ضایعات می شوند، می توان سالانه درصد زیادی از این ناوگان فرسوده را نوسازی و به روز کرد.

رئیس دستگاه اداره مکانیزاسیون جهاد گلستان با بیان این که  از دو هزار و ۷۰۱ دستگاه کمباین این استان، ۸۱ درصد آن بالای ۱۳ سال سن دارند، گفت: هم اکنون ۵۳۳ دستگاه از کمباین های گلستان زیر ۱۳ سال، ۸۰۳ دستگاه بین ۱۳ تا ۲۰ سال و یک هزارو ۳۹۹ دستگاه نیز بالای ۲۰ سال عمر دارند.

۱۱۵ میلیارد تومان ضایعات غلات در گلستان

عید محمد فاروقی در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: سالانه یک هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال از محصولا غلات استان تبدیل به ضایعات می شود و این در حالی است که هنوز ضایعات دیگر محصولات محاسبه نشده است.

وی اظهار کرد: میزان ضایعات درمحصولات کشاورزی بویژه غلات درسه مرحله یعنی قبل از برداشت معادل ۲ درصد و درحین و بعد از برداشت نیز هر کدام ۴ درصد است.

فاروقی افزود: اگر بتوان  سالانه تنها ۳ درصد از هدر رفت محصول و تبدیل شدن آن به ضایعات جلوگیری کرد می توان  سالانه ۳۵۰ میلیارد ریال به درآمد کشاورزان و نیز به اقتصاد استان کمک کرد.

به گفته وی، با پول حاصل از جلوگیری از ریزش و ضایعات محصول می توان حداقل ۵۰ دستگاه کمباین مدرن یا ۲۰۰ دستگاه کمباین تولید داخل‌ یا ۲ هزارو ۴۰۰ دستگاه تراکتور خریداری کرد.

کمباین های موجود بازسازی شود

فاروقی، دلیل اصلی ریزش و ضایع شدن محصول در گلستان به ویژه غلات را فرسودگی ماشین آلات برداشت اعلام کرد و افزود: با توجه به تولید پایین کمباین در داخل کشور و نیز بالا بودن قیمت کمباین های مدرن خارجی، تنها راه، بازسازی کمباین های موجود است.

فاروقی، هزینه بازسازی هر دستگاه کمباین بدون موتور و گیربکس را ۱۵۰ میلیون ریال اعلام کرد و گفت: با توجه به توانایی بازسازی کمباین در داخل استان، درصورت تامین تسهیلات مورد نیاز می‌توان بخش قابل توجهی از ماشین‌های برداشت محصول را بازسازی کرد.

با توجه به تولید پایین کمباین در داخل کشور و نیز بالا بودن قیمت کمباین های مدرن خارجی، تنها راه، بازسازی کمباین های موجود استوی با اشاره به انجام معاینه فنی کمباین ها قبل از برداشت محصول توسط ۴۰ نفر از کارشناس فنی سازمان جهادکشاورزی درسطح استان، اضافه کرد: درفصل برداشت غلات از ورود کمباین های فاقد برچسب معاینه فنی و نداشتن پروانه چنگالی، به داخل مزارع و دادن سهمیه سوخت به آنان جلوگیری خواهد شد.

ارتقاء اعتبارات مکانیزاسیون کشاورزی استان

رییس اداره مکانیزاسیون جهادکشاورزی استان گلستان  در خصوص برنامه اداره مکانیزاسیون برای بهبود و ارتقاء ماشین آلات کشاورزی در استان افزود:  امسال مجموعه اعتبارات بخش مکانیزاسیون به ۳۷۸ میلیارد ریال رسید که این اعتبار برای خرید تجهیزات کشاورزی نوین مانند تراکتور و کمباین‌های پیشرفته به صورت تسهیلات در اختیار کشاورزان گلستانی قرار می‌گیرد.

فاروقی تصریح کرد: در استان گلستان در ۲ سال گذشته ۶۰ میلیارد تومان تسهیلات برای تجهیز و مکانیزاسیون اختصاص داده شده است که از این محل ۴۰ دستگاه کمباین برداشت غلات هم وارد استان گلستان شده است.

رئیس مکانیزاسیون جهادکشاورزی گلستان با بیان این که از اعتبارات ویژه مکانیزاسیون و کمک‌های فنی و اعتباری قرار است بیش از ۲۳ میلیارد تومان تسهیلات در اختیار استان گلستان قرار گیرد، گفت: اما برای مرتفع شدن این مشکل در استان با توجه به محدودیت منابع و کمبود اعتبارات بهتر است بازسازی ناوگان دردستور کار قرار گیرد.       

کارشناس اداره مکانیزاسیون جهاد کشاورزی استان نیز در خصوص برداشت غلات در استان گفت: مرحله برداشت به عنوان یکی از مراحل حساس تولید محصولات زراعی است که درصد قابل توجهی از ضایعات محصولات زراعی دراین مرحله اتفاق می افتد.

 

 برداشت گندم

 

رمضان تجری در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: برنامه‌ریزی مناسب و برداشت اصولی محصولات زراعی می تواند درصد قابل توجه‌ای از ضایعات این مرحله را کاهش دهد که برای نیل به این هدف نیاز است تا ماشین برداشت به تعداد کافی در اختیار ما باشد.

وی افزود: باید ماشین برداشت مناسب و سالم تدارک دیده شود، کاربران ماشین‌های برداشت به اصول کاربرد آن آگاهی داشته و تسلط کامل به تنظیمات آن داشته باشند، از طرفی باید شرایط برداشت هر محصول از نظر رسیدن به رشد فیزیولوژیکی و ساعات برداشت در طول شبانه روز رعایت گردد.

تجری اضافه کرد: در زمان برداشت محصول و حمل آن تا سیلو و انبارها بر اساس بررسی ها دیده شده است که در هر کیلومتر بزرگراه های استان حدود یک تن گندم ریخته شده است که باید بتوان با اقدام مناسب از این همه هدر رفت محصول جلوگیری کرد.

در زمان برداشت محصول و حمل آن تا سیلو و انبارها بر اساس بررسی ها دیده شده است که در هر کیلومتر بزرگراه های استان حدود یک تن گندم ریخته شده استوی برگزاری کارگاه‌های آموزشی ویژه کمباین‌داران و رانندگان توسط جهادکشاورزی، فنی و حرفه‌ای و بخش خصوصی، باز آموزی کارشناسان و عوامل دخیل در برداشت، تامین اعتبارات آموزشی، آماده باش کامل اکیپ‌های آتش‌نشانی هنگام برداشت در سطح استان، آموزش به کشاورزن و برنامه‌های فرهنگی و آموزشی و ورود فن‌آوری مدرن و بهینه‌سازی تکنولوژی موجود توسط سازندگان داخلی را از جمله عواملی دانست که می تواند به کاهش ضایعات برداشت محصولات در استان کمک کند.

تمام کمباین های برداشت باید دارای معاینه فنی باشند

تجری بیان کرد: تمام کمباین های برداشت گندم و جو بایستی دارای کارت معاینه فنی و برچسب باشد و به هیچ عنوان به کمباین های فاقد کارت معاینه فنی اجازه ورود به مزرعه داده نشود و سوخت نیز به آن ها تحویل نگردد.

وی اضافه کرد: همچنین برای برداشت غلات در مزارع دیم کمباین‌ها حتی المقدور دارای پروانه کلش‌کش ساده (پره‌ای) و در مزارع آبی دارای پروانه چنگالی باشند. در غیر این صورت از فعالیت آن ها جلوگیری می شود.

خبرنگار: زهرا خورشیدکلایی/مهر

ارسال نظر

آخرین اخبار